De echtparen hadden het naar de zin. Foto: Susan Wiendels
De echtparen hadden het naar de zin. Foto: Susan Wiendels (Foto: )

'Natuurlijk wil je elkaar wel eens achter het behang plakken'

Gouden echtparen samen op de koffie bij burgemeester

Door Susan Wiendels

MONTFERLAND – Het is voor veel gouden echtparen een eer: een huisbezoek van de burgemeester. In Montferland zijn het er zoveel, 175 in het afgelopen jaar, dat Peter de Baat de rollen omdraait. De feestvarkens gaan gezamenlijk bij hem op de koffie en aan de borrel. De Didammers, Loilenaren en Nieuw-Dijkers bij Jan& Jan, de echtparen uit de andere kernen bij De Gracht in 's-Heerenberg.

Tonny en Riky Rosendaal-Wenting uit Loil vierden hun vijftigjarige huwelijk in huiselijk kring al bij 't Heuveltje in Beek en een reisje naar de Moezel. De visite bij de burgemeester is de slagroom op de taart. Samen met buurt- en lotgenoten Theo en Riet Derksen-Knuvink en de vroegere buurtjes Henk en Berndien Straatsma proosten ze op nog meer jaren samen. Al komt er binnenkort een einde aan het buurthuwelijk tussen de families Rosendaal en Derksen. "Wij gaan verhuizen, kleiner wonen", vertelt Riet. Dan hebben ze in ieder geval elkaar nog. Al scheelde dat in het geval van Tonny en Riky maar weinig. "Mijn man heeft drie keer voor de hemelpoort gestaan", vertelt de gouden bruid. "Natuurlijk wil je elkaar wel eens achter het behang plakken en wordt er wel eens gefoeterd. Maar hoe meer je met elkaar meemaakt, des te beter het gaat." Riet Derksen knipoogt: "Och, en als er wel eens iets was, dan ging ik even naar Riky. Dan dronken we er eentje op en was het weer goed. Kon ik met een gerust hart weer naar huis." Het geheim van een goed huwelijk. Peter de Baat vraagt er nadrukkelijk naar in 's-Heerenberg en Didam. Zeker nu een lang huwelijk al lang geen vanzelfsprekendheid meer is. Het aantal huwelijken is gedaald. En veel verbintenissen stranden onderweg, maar liefst veertig procent door echtscheiding anno 2018. "Vijftig jaar geleden was het not done om te scheiden. Onder invloed van de ontkerkelijking en vrouwenemancipatie, is scheiden nu veel meer geaccepteerd", vertelt hij. De Baat gaat met de microfoon rond om het geheim van de gouden echtparen te onthullen. Eén gouden tip is er niet. Veelgehoord: 'Elkaar vrijheid geven en toch samen zijn', 'Geven en nemen en dan eigenlijk iets meer geven dan nemen'.

Wereld van verschil
1968-2018, het is een wereld van verschil. En niet alleen op het gebied van samenlevingsvormen en huwelijkse trouw laten Heemkundekring Bergh bij de Gracht en Maria en Eef Wigman van Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD) bij Jan&Jan zien. Een film over alle pleisterplaatsen en knooppunten toen en nu. De 'Oh ja's' zijn niet van de lucht. De herkenning in de zaal is groot. Alsof het de dag van gisteren is. Dat geldt ook voor de toespraak van de burgemeester. "1968, het was de tijd van Love and Peace", begint hij. "Woorden die verwijzen naar de hippiecultuur. Als tegenbeweging ontstaan in de Verenigde Staten, mede uit verzet tegen de Vietnam-oorlog en overwaaiend naar Europa. Het was het begin van een periode waarin machts- en gezagsverhoudingen definitief veranderden. Maar hoewel deze Summer of Love een tijd van grote veranderingen inluidde, zou je kunnen zeggen dat er eigenlijk geen betere tijd voor de start van een gelukkig en lang huwelijk kon zijn. De muziek van die tijd onderstreept dat. Weten jullie het nog? 'Happy Together' van The Turtles, 'Together we live Together we love ' van de Golden Earring en 'Then I Kissed Her' van de Beach Boys. Een ander nummer was 'Let's spend the night together' van the Rolling Stones. En dat leidde tot 'Nights In White Satin' van de Moody Blues. En in Nederland liep Boudewijn de Groot 'Op een mooie Pinksterdag' door 'het Land van Maas en Waal' en kwam daar Wim Sonneveld met 'De kat van Ome Willem' tegen die volgens Ronnie en The Ronnies last had van 'Beestjes; allemaal beestjes'."

Duurzaamheid
"1968 was overigens ook het jaar van oprichting van De Club van Rome, een groep Europese wetenschappers, die min of meer als eerste mensen grote bezorgdheid uitten over het uitputten van de voedsel en energiebronnen op aarde door toedoen van de mens. Misschien ligt hier wel de basis voor het moderne denken op het gebied van duurzaamheid. Nog een paar memorabele feiten uit de sportgeschiedenis van 1968: Carry Geijssen, Kees Verkerk en Ans Schut wonnen goud op de Olympische Winterspelen in Grenoble. Willem van Hanegem maakte zijn debuut voor het Nederlands voetbalelftal en Jan Janssen won als eerste Nederlander de Tour de France. De tv van toen was het internet van nu. Peyton Place, de eerste langlopende Amerikaanse soap, kwam op te televisie. Kent u ze nog? Dokter Michael Rossi, Allison en de broers Rodney en Norman? En wat te denken van de Fabeltjeskrant? Er gebeurde veel in het Grote Dierenbos in Fabeltjesland. Het nieuws werd voorgelezen door Meneer de Uil, die dagelijks afsloot met 'Dag, lieve kijkbuiskinderen, oogjes dicht en snaveltjes toe.'"

Liefdesduet
Terug naar het geheim van een goed huwelijk. Dat je mag blijven wie je bent, jezelf kunt zijn in een relatie bezong Billy Joël in 1977 in 'I love you just the way you are'. In een duet met zijn vrouw Lida en Peter Loeters op de gitaar doet Peter de Baat het bij Jan & Jan en De Gracht nog eens dunnetjes over.

Meer berichten