Bibliotheekmedewerkster Jedidja den Besten is trots op komst Vrienden van Loesje. Foto: Joke Burink
Bibliotheekmedewerkster Jedidja den Besten is trots op komst Vrienden van Loesje. Foto: Joke Burink (Foto: )

Wereldverbeteraar Loesje bestrijdt verruwing

'Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn'

Door Joke Burink

DIDAM - Loesje, bekend van de posters met positief-kritische, vaak ludieke teksten, is een nieuwe campagne gestart. Met 'Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn', wil Loesje de verruwing op straat en online tegengaan. Op 27 oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis, komt 'Loesje' speciaal naar Didam om in de bibliotheek een workshop te geven waarbij het geschiedenisthema 'opstand' op Loesjes wijze kan worden vormgegeven.

Bibliotheekmedewerkster Jedidja den Besten is trots dat 'vrienden van Loesje' naar de bibliotheek in Didam komen om deze workshop te geven. "We vonden het thema 'opstand' goed passen bij de positieve manier waarop Loesje onderwerpen aan de kaak stelt. In de Maand van de Geschiedenis treffen bezoekers van de bibliotheek een tafel aan met geselecteerde boeken rondom het thema opstand. Tevens kunnen zij een gratis magazine van de Maand van de Geschiedenis meenemen en bieden wij de workshop van Loesje gratis aan."
Bibliotheek Montferland heeft met de Loesje-workshop een unieke positie ingenomen in de agenda met activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis. Den Besten: "Bij opstand denken we al gauw aan luidruchtige demonstraties op straat, maar het kan ook op een manier zoals Loesje het doet. De teksten van Loesje geven stof tot nadenken. Het is een stille, vreedzame manier van protesteren."

Ongefilterd
En dat is precies wat Loesje beoogt. In een brief schrijft Loesje: "In Nederland mag je elke gedachte of mening die je hebt hardop uitspreken, zonder dat je daarvoor in de gevangenis belandt. Maar de laatste tijd maak ik me zorgen over hoe mensen met elkaar discussiëren. Tegenwoordig slaan we wel eens door in het ongefilterd delen van onze meningen. Op straat en op social media móeten we over alles een oordeel hebben. En geven. Je mag zomaar wat roepen, maar waar ligt voor ons de grens van vrijheid van meningsuiting? Een ongezouten mening op zijn tijd kan een ingeslapen discussie ook nieuw leven inblazen. Alleen lijkt het wel of we vergeten zijn, dat we onze mening geven om mee te doen aan een goed gesprek. Op straat verschuilen we ons in de massa en online lopen anonieme commentaren uit op vervelende berichten, pesten en haatmail."
"Als we een tolerante samenleving willen zijn, moeten we daar ons best voor doen. We moeten ons in elkaar verplaatsen, om elkaar te begrijpen. En om elkaar te kunnen begrijpen, moeten we naar elkaar luisteren en met elkaar in gesprek gaan. Zomaar hard iets roepen is niet het toppunt van democratie. Iets met aandacht zeggen, levert wel een bijdrage. De boodschap die Loesje wil meegeven is: Laten we vrijheid van meningsuiting niet gebruiken om anderen naar beneden te halen, maar om de maatschappij een mooiere plek te maken."
Om de campagne kracht bij te zetten heeft Loesje deze keer op haar poster een veelzeggende illustratie toegevoegd. Op onderstaande website kan tegen verzendkosten een actiepakket met poster, stickers en kaartjes worden besteld.
De 'vrienden van Loesje' geven in de bibliotheek in Didam op zaterdag 27 oktober van 13.00 tot 15.00 uur een workshop. Tijdens de workshop maken de deelnemers kennis met de positieve manier waarop Loesje demonstreert en maken zij een 'Loesje-poster'. Deelname aan deze workshop is gratis, aanmelden kan tot 19 oktober in de bibliotheek, tel: 0316-221184 of per e-mail: info@bibliotheekmontferland.nl. Let op: Het aantal plaatsen is beperkt.

www.loesje.nl

Meer berichten