Spelers van 'DORP' met schrijver Jan Freriks (links) en regisseur Annelies van Rijssen (rechts) tijdens de openbare repetitie in de DRU in Ulft. Foto: Josée Gruwel
Spelers van 'DORP' met schrijver Jan Freriks (links) en regisseur Annelies van Rijssen (rechts) tijdens de openbare repetitie in de DRU in Ulft. Foto: Josée Gruwel

SPOT komt binnenkort met vervolg op 'Rimpelingen'

Theaterstuk 'DORP' geschreven vanuit Achterhoekse mentaliteit

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Regisseur/theatermaker en rasechte Achterhoeker Jan Freriks schreef 'DORP', een verhaal over krimp in de Achterhoek. Hij deed dit op basis van berichten, meningen en opvattingen van inwoners van de regio. 'DORP' is een vervolg op het succesvolle 'Rimpelingen', gespeeld door 't Buurtschap' uit Sinderen, en voert de toeschouwer mee naar het dilemma van Willem – de zoon die een groot landgoed erfde dat in de oorlog met bloedgeld door zijn vader is verkregen – en naar Willems dorpsgenoten die door de krimp wel iets zien in het landgoed om het dorp weer tot bloei te brengen. Theatergroep SPOT pakt de personages bij de kladden, legt de ziel van de Achterhoek bloot en ontroert.

Bij het Open Huis In de DRU Cultuurfabriek hield SPOT zondagmiddag een openbare repetitie die een impressie gaf van scènes uit 'DORP', waarbij typetjes goed uit de verf kwamen, enkele situaties glashelder werden, zoals de discommunicatie tussen Willem en zijn dochter Eva, en het liedje 'Hoe doe je dat' het publiek doodstil maakte. Toch was de grote lijn, het proces dat dorpsbewoners meemaken om hun dorp weer op de kaart te zetten, zondag niet echt zichtbaar. "Het proces dat de bewoners doormaken, dat is juist het mooie," aldus regisseur Annelies van Rijssen, "daar gaat het bij de voorstelling om. Dat ervaar je als je het hele stuk ziet. Het daarin meegenomen worden fascineert."

Herkenbaar
Er komen allerlei karakteristieke types in het stuk voor die met elkaar op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden en kansen voor hun dorp. Voorwaarde voor succes is verbondenheid tussen jong en oud, nieuwkomers en bewoners die al generaties lang in het dorp wonen. Natuurlijk zijn er allerlei herkenbare beperkingen die de kop opsteken, zoals oude verhalen en gebeurtenissen, het niet snel los willen laten van eigen standpunten, angst, niet communiceren, roddel en achterklap, het vastzitten aan regeltjes.
Toch hebben de dorpsbewoners ook veel gemeen: de liefde voor het eigene, de gemeenschap, de natuur en cultuur. "Loslaten, samenwerking, krimp en bloei, verbinding zijn de belangrijkste thema's", aldus Freriks. "Door middel van drama, humor en muziek worden die uitgewerkt."
SPOT staat voor totaaltheater. Voor 'DORP' schreef Anne Freriks vier nummers. Tijdens de voorstelling zorgen Ben Lukassen, Patrick van Loon, Marco Venus en Ine van Dam voor de muzikale begeleiding.
De voorstellingen zijn op vrijdag 26 en zaterdag 27 oktober, vrijdag 2 en zaterdag 3 november om 20.00 uur in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Kaarten 17,50 euro.


www.spottheater.nl

Meer berichten