Een trotse Nardy, Thea, Jan, en Sjanyto Buiting voor één van de drie aanwinsten. Foto: Susan Wiendels
Een trotse Nardy, Thea, Jan, en Sjanyto Buiting voor één van de drie aanwinsten. Foto: Susan Wiendels (Foto: )

Taxi Buiting rijdt schoon

Familiebedrijf krijgt subsidieuit innovatiefonds

Door Susan Wiendels

STOKKUM – Iedereen heeft het erover, maar slechts weinigen doen het: investeren in elektrisch autorijden. Taxi Buiting zelfs met drie voertuigen, die allemaal worden opgeladen met energie van eigen zonnepanelen. De gemeente Montferland doet met een subsidievoorschot van 31.945 euro een duit in het zakje.

Trots laat Sjanyto Buiting de drie nieuwe e-versies van de Nissan Leaf Zero Emission zien in de garage aan de Pastoor van Sonsbeeckstraat 12. Vader Jan glimt net zo hard. 55 jaar geleden stond hij met zijn vrouw Thea aan de wieg van het taxibedrijf.
De aanschaf van de drie voertuigen ging niet over één nacht ijs. "Steeds meer opdrachtgevers eisen dat we schoner gaan rijden. En als bedrijf willen we graag bijdragen aan een beter milieu. Zelf ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in elektrisch rijden. Maar het moet financieel en praktisch wél haalbaar zijn. In aanschaf zijn ze duurder. En als je maar 110 kilometer kunt rijden met een volgeladen auto, dan schiet dat niet op. Deze Nissans hebben een actieradius van 280 kilometer. Wanneer ze 's middags of 's avonds terugkeren, dan gaan ze aan de oplader en kun je er de volgende dag weer mee rijden."
Sjanyto Buiting wekt de energie op met 34 zonnepanelen op het dak. Op het terrein komen in totaal zes laadpalen. De totale investering in auto's, laadpalen, zonnepanelen en opleidingen bedraagt bijna 128.000 euro. De opleidingen voor de taxichauffeurs zijn hard nodig, omdat het rijden in een e-car heel anders gaat dan in een conventionele auto. Eén pedaal voor het in beweging zetten en remmen, geen geluid, geen schokken, geen schakelen, ook Sjanyto Buiting moest er even aan wennen.

Een vierde deel van de totale investering komt uit het innovatiefonds van de gemeente Montferland. Bedrijven in de gemeente kunnen een beroep doen op dit fonds voor investeringen die gericht zijn op innovatie- of duurzaamheidsinitiatieven. De subsidie bedraagt 25 procent van de kosten met een maximum van 50.000 euro. Hoveniersbedrijf Gouden Handen was de eerste onderneming die een subsidievoorschot kreeg van 13.320 euro, taxibedrijf Buiting de tweede. De kans bestaat dat de subsidie voor het Stokkumse familiebedrijf uiteindelijk nog hoger wordt en het maximumbedrag van een halve ton aan gaat tikken, want de Buitings zijn op duurzaamheidsgebied nog niet uitgewinkeld. "Er komen nog meer zonnepanelen en we willen op termijn ook de bussen gaan vervangen door een elektrische variant." De wethouders Martin Som en Oscar van Leeuwen zijn alleen maar blij met zoveel voortvarendheid. Van Leeuwen: "Iedereen snapt dat we naar een energie-neutrale omgeving willen, maar ondertussen blijven we allemaal afwachten tot er nóg betere producten op de markt komen. Dan vind ik het wel onwijs gaaf dat er bedrijven zijn zoals Taxi Buiting die het gewoon gaan doen. Ja, dat is een behoorlijke investering, het is mooi dat we daar als gemeente een beetje in kunnen faciliteren. En wat nog mooier is: zijn klanten komen zo ook met elektrisch rijden in aanraking. Dat draagt bij aan bewustwording."

Meer berichten