RSBG repeteert voortaan in het Kelrehuus in Kilder. Foto: PR
RSBG repeteert voortaan in het Kelrehuus in Kilder. Foto: PR (Foto: )

Regionaal Senioren Blaasorkest Graafschap verhuist van Zelhem naar Kilder

KILDER - Het Regionaal Senioren Blaasorkest Graafschap werd in februari 1987 opgericht. Gerrit Klein Hulze toen een jonge dirigent en nu nog een trouw trombone speler van het orkest was toen één van de initiatiefnemers. Het orkest was vanaf het begin bedoeld voor senioren uit de harmonie- en fanfarewereld die over wat meer vrije tijd beschikten en overdag konden repeteren. Voortaan repeteren de leden in Kilder, in het Kelrehuus.

Het orkest heeft sindsdien op een groot aantal plaatsen in Gelderland en daarbuiten van zich laten horen. Vele concerten zijn gegeven, festivals zijn bezocht en optredens in diverse verzorgingstehuizen zijn verzorgd. Zo heeft in het najaar van 2017 het orkest in het Kelrehuus in Kilder op een donderdag een festival voor senioren orkesten georganiseerd. Aan het festival namen vijf orkesten uit Gelderland en Brabant deel. Gezien het grote succes krijgt dit in het voorjaar van 2019 een vervolg. In februari 2018 is er een concertreis gemaakt naar Joure er is daar een concert gegeven met het provinciaals Friese harmonie seniorenorkest.
Het muzikaal programma van het orkest is afgestemd op een groot publiek marsen, bewerkingen van musicals en concert stukken uit de harmonie en fanfare wereld wisselen elkaar af. Het huidige orkest bestaat uit 35 leden. Van de leden die vanaf de oprichting bij het orkest betrokken zijn, is er nog één actief lid. Het orkest staat sinds 2002 onder leiding van de dirigent Marc Golub.
Bij de oprichting werd met de repetities gestart in het Proathuus in Dichteren na een aantal jaren verkaste men naar het gebouw van de Stedelijke Muziekvereniging Doetinchem. Toen deze vereniging werd opgeheven maakte men gebruik van het gebouw van de fanfare Union in Zelhem. Nu ook deze vereniging is gestopt en het gebouw is verkocht aan de gemeente Bronkhorst moest gezocht worden naar een andere repetitielocatie. In het voorjaar van 2018 zijn diverse locaties bezocht en uiteindelijk hebben de leden na stemming als repetitie locatie het Kelrehuus in Kilder gekozen.
Sinds de oprichting is de repetitie op donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Ook in het Kelrehuus is dit de repetitietijd. Het Kelrehuus beschikt over een mooie concertzaal en het seniorenorkest zal dan ook vanaf heden daar haar concerten geven.
De leden van het orkest komen uit een de gemeenten Doesburg, Bronkhorst, Doetinchem, Oude IJsselstreek en Montferland. Het orkest heeft een harmoniebezetting en de leeftijd van de meeste leden is van 60 jaar tot 90 jaar. Gezien deze leeftijd zijn er nog wel eens leden die noodgedwongen moeten stoppen. Het orkest is dan ook telkens op zoek naar nieuwe leden. Seniorleden uit de harmonie- en fanfarewereld maar ook andere musici zijn van harte welkom. Vanaf donderdag is iedereen van harte welkom om op donderdagochtend een kijkje te nemen op de repetitie in het Kelrehuus in Kilder.

Meer berichten