Een deel van de Didamse brandweergeschiedenis trok voorbij. Foto: 112 Nieuws Gelderland
Een deel van de Didamse brandweergeschiedenis trok voorbij. Foto: 112 Nieuws Gelderland (Foto: )

Van handspuit tot hoogwerker en voertuigen van toen en nu bij jarige brandweer

DIDAM - De brandweer van Didam bestaat 200 jaar, en dat werd groots gevierd op zondag 9 september. Een defilé van oude en nieuwe voertuigen, een open dag en een mooie fototentoonstelling.

De opening werd aan het begin van de middag officieel verricht door burgemeester Peter de Baat. De Didamse brandweer werd op 9 september 1818 opgericht. Toentertijd werd een aantal mannen aangewezen, dat verantwoordelijk was voor de brandbestrijding. Dat ging vroeger alleen met emmers en kuipen om mee te blussen. In 1827 kreeg de brandweer van Didam pas de beschikking over een kleine brandspuit.

Het hoogtepunt vandaag was een defilé van dertig oude en nieuwe brandweervoertuigen. Niet alleen van de Didamse brandweer maar ook van Doesburg en Borculo, samen legden deze voertuigen een route af door de voormalige gemeente Didam. Ook was er een hoogwerker en Groot Water Transport te zien.
Het publiek kon tijdens en na het defilé de brandweerkazerne bezoeken. Kinderen konden gehuld in echte brandweerpakken terecht bij het brandhuisje, dat zei ter plekke konden blussen. Dit was niet zomaar een blusopdracht, nee, dit gebeurde met een echte, Roemeense handspuit uit 1911.

Meer berichten