Annie Seegers-Engelbarts (r) met haar zoon en schoondochter. Foto: Stadsmuseum Bergh
Annie Seegers-Engelbarts (r) met haar zoon en schoondochter. Foto: Stadsmuseum Bergh (Foto: )

Expositie in Stadsmuseum Bergh

's-HEERENBERG - In het kader van open monumentendag is op zondag 9 september in het Stadsmuseum Bergh een nieuwe expositie van start gegaan. Sinds vorig jaar juli is het museum gevestigd in het Joannes Van Esserenhuis, één van de prachtige monumenten die 's-Heerenberg rijk is.

Hier waren in vroegere tijden de kleuterschool, huishoudschool, KJC, KJV, gidsen en verkenners gehuisvest. Het museum heeft over deze tijd mooie voorwerpen verzameld en oude foto's uitvergroot en tentoongesteld. Naast de foto's liggen lijsten, waarop de namen staan van de oud-leerlingen. Het museum probeert deze lijsten compleet te maken en alle namen te achterhalen. De opening werd verricht door Annie Seegers Engelbarts, die zelf veel voorwerpen, verhalen en foto's heeft ingebracht, waaronder een prachtige jurk, die zij zelf nog gedragen heeft als leidster van de gidsen.

Er staat een oude schoolbank waar bezoekers plaats kunnen nemen en mag proberen met kroontjespen en inkt te schrijven, zoals vroeger werd geleerd. In een schoolschrift zijn de verhalen van oud-leerlingen, gidsen en verkenners over deze oude tijden opgetekend; zo kan men zelf ook herinneringen ophalen.

Tijdens de opening was heel toevallig heer Van Uhm uit Bemmel met zijn familie aanwezig. Het Joannes van Esserenhuis was het geboortehuis van zijn moeder 'Bernadientje'. Haar ouders waren de laatste bewoners alvorens het huis in 1919 aan de r.K.-parochie werd verkocht. De expositie is nog tot eind oktober 2018 te bezoeken in het Stadsmuseum Bergh, Marktstraat 3 in 's-Heerenberg."

Meer berichten