De Achterhoekse vlag werd door Kitty Jansen (rechts) zaterdagmorgen aangeboden aan Margot Verhagen, projectleider van de Swim Doetinchem. Foto: Josée Gruwel
De Achterhoekse vlag werd door Kitty Jansen (rechts) zaterdagmorgen aangeboden aan Margot Verhagen, projectleider van de Swim Doetinchem. Foto: Josée Gruwel

'Het allerleukste van de Swim is het samen oefenen'

DOETINCHEM – Zondag 9 september is het eindelijk zover, dan gaat Swim to Fight Cancer Doetinchem van start, bij goede waterkwaliteit in de Oude IJssel en anders in Stroombroek. Het evenement is nu al een succes, want het lijkt erop dat het maximum aantal zwemmers van tweehonderd wordt gehaald en de opbrengst misschien wel het dubbele van vorig jaar wordt. Dat betekent ruim 100.000 euro voor onderzoek en preventie voor KWF Kankerbestrijding! "Top", aldus projectleider Margot Verhagen, "in Doetinchem is de betrokkenheid heel groot. Het allerleukste van de Swim tot nu toe is het oefenen. Je voelt dan zo dat je allemaal voor hetzelfde doel gaat. Iedereen zwemt wel voor iemand die met kanker te maken heeft of heeft gehad."

Door Josée Gruwel

Zo'n twintig zwemmers kwamen zaterdagmorgen naar Stroombroek om een clinic te volgen en hun voordeel te doen met de tips en trucs van de jonge zwemspecialisten Lotus en Ebel van Geemen en lange-afstandzwemmer Roel van Beek.
Een groep hield zich bezig met de schoolslag. "Niet je armen zijwaarts bewegen om water te verplaatsen, maar doorhalen naar beneden, want dan ga je sneller", klonk het vanaf de kant. Een oudere zwemster: "Dat heb ik vroeger niet zo geleerd. O jee, generatiekloof!" Er werd gelachen en geploeterd. Zwemmen was opeens ook nadenken.

'Twee kilometer zwemmen, dat is een eind hoor'

Bij de borstcrawlgroep ging het vooral om rust in de slag te krijgen en een langere slag te maken. "Een eye-opener!" riep een zwemmer na wat oefening enthousiast. Lotus van Geemen tegen projectleider Verhagen: "Margot, dat ziet er al heel goed uit!" Maar Margot worstelde nog steeds met het moment van ademhaling en riep: "Heel lief van jou!"

Achterhoekse vlag
Op het strand stond voor het eerst de Achterhoekse vlag. Die werd door Kitty Jansen aangeboden aan de organisatie van Swim to Fight Cancer Doetinchem. "Ik heb hem gekregen van de Zwarte Cross. Daar werden twintig vlaggen weggegeven. Om ervoor in aanmerking te komen moest je een verhaaltje schrijven over wie jij vond dat de vlag verdiende. Ik schreef over de Swim en kreeg de vlag thuisgestuurd. Mooi hè, dat zegt wel iets, want er waren duizend aanvragen."
Verhagen: "Wij geven hem na het evenement in bruikleen aan De Steck, om uitdrukking te geven aan onze verbintenis, want onze organisatie is door de Steck ondersteund. De Steck, gevestigd in de oude bibliotheek in Doetinchem, is een broedplaats voor ondernemers die gefaciliteerd en ondersteund door overheid en onderwijs tot bloei komen."

Betekenis eenhoorn
Marita Kampshoff, werkzaam op het secretariaat van de poli chirurgie, en doktersassistente Patricia Kaatman horen bij het team van de Unicorn Surgeons van het Slingeland Ziekenhuis. "Unicorn betekent eenhoorn", vertelden ze. En surgeons zijn chirurgen. Maar waarom een eenhoorn? De vraag werd met behulp van de iPhone snel beantwoord. "De hoorn zou vergiftigd water kunnen zuiveren en ziekten kunnen genezen."
Ze vertelden over de fanatieke betrokkenheid van hun groep, onder leiding van chirurg oncoloog en Swim-ambassadeur Koen Reijnders. "We voelen ons verbonden, de teambuilding is geweldig. Dat werkt door in de dagelijkse praktijk."
Marita heeft deze zomer 'bizar veel' gezwommen. "Als ik in het water stap, dan schiet het goede doel steeds wel even door me heen."
Patricia heeft niet zoveel geoefend. "Ik vind zwemmen voor de Swim leuk, maar heb last van kramp in de kuiten. Daar heb ik nu een smeerseltje voor. Ook heb ik nu een nieuw brilletje en een wetsuit. Het moeilijkste vind ik tempo maken. Twee kilometer zwemmen, dat is een eind hoor."

Professionaliteitsslag
"We hebben dit jaar echt een professionaliteitsslag gemaakt", meent Verhagen. "Vergeet ook niet de kleine honderd vrijwilligers, de vele sponsoren waarvan er wel 75 in natura sponsorden. Alles wat we nodig hebben voor de organisatie, dat hebben we gekregen. Ook de samenwerking met de gemeentes (Doetinchem en Montferland) is goed; burgemeester Boumans van Doetinchem is dit jaar voor het eerst ambassadeur."
Op woensdag 5 september wordt voor het laatst door Waterschap Rijn en IJssel het water van de Oude IJssel gekeurd. Op https://doetinchem.swimtofightcancer.nl kan men daarna zien waar er zondag wordt gezwommen: in de Oude IJssel vanaf de IJsselkade of in Stroombroek bij de Ganzenbult (ingang tegenover Markant). Op de site is alle info en het programma, dat om 12.00 uur begint, te vinden. Ook kan er nog via de site gedoneerd worden. Zondag om 17.00 uur wordt de cheque aangeboden aan de directeur van Fight Cancer.

Meer berichten