Alle hindernissen  hebben met het boerenleven te maken; ploeterend door de modder. Foto: PR
Alle hindernissen hebben met het boerenleven te maken; ploeterend door de modder. Foto: PR

Worstelen door de Wehlse drek

Boer'n Drek-run zorgt voor mudvolle feesttent

Door Susan Wiendels

WEHL – De één noemt het modder, de ander slijk, prut of bagger, in Wehl heet het drek. Zeshonderdenvijftig durfals wagen zich op vrijdagavond 24 augustus aan de vierde Boer'n Drek-run, de kick-off van het Wehls Cross event.

Mark Pessink is de geestelijke vader van het evenement. "Vroeger had je hier altijd de Daverijcross", verhaalt de eigenaar van sportschool Body Action over de oorsprong van de Boer'n Drek-run. "Toen die ophield te bestaan besloten enkele vrijwilligers de handen ineen te slaan en een nieuw motocrossevenement te organiseren. Dat werd het Wehls Cross Event. Met kwalificatiewedstrijden op zaterdag, de finales op zondag en 's avonds een feestavond. Na één jaar kwamen ze bij me en vroegen ze of ik iets leuks wilde organiseren om ook op vrijdagavond de tent vol te krijgen. Ik keek rond en zag dat de survivalruns en mudruns behoorlijk in opkomst waren. Ik dacht 'laat ik dat eens proberen.' Nou dat heb ik geweten. De eerste keer waren er driehonderd deelnemers. Maar waar we geen rekening mee hadden gehouden waren de toeschouwers. Het was prachtig weer en duizenden mensen kwamen op de fiets om te kijken. De tent zat mudvol."

De Boer'n Drek-run doet haar naam alle eer aan. De start en de finish is op het terrein van het Wehls Cross Event, aan de Monseigneur Hendriksenstraat. Het parcours loopt dwars door de velden in Nieuw-Wehl langs weilanden, door sloten, over hooibalen, hekken en boerenkarren. Dit jaar gaat de run voor het eerst ook door een stal. Mark Pessink: "Alle hindernissen hebben met het boerenleven te maken. We kunnen wel iets supersonisch bouwen met netten en touwen, maar dat doen we bewust niet. Het is een pittig parcours, maar het moet wel laagdrempelig blijven. Iedereen moet mee kunnen doen." Daarom zijn de prijzen laag: 7,50 euro voor kinderen en 12,50 voor volwassenen.

De faciliteiten zijn uitstekend. "We kunnen gebruik maken van de toiletten van het Wehls Cross Event. Daarnaast hebben we warme douches." Lachend: "Dat is hard nodig." Plezier, uitdaging en fun staan bij de Boer'n Drek-run voorop. Er wordt geen tijd gemeten. Wie over de finish komt ontvangt een originele Boer'en Drek medaille 2018 en applaus van vrienden, familie of collega's. Ook dit jaar doen weer hele families, straten, bedrijven en vriendengroepen mee. Pessink: "Vol is vol. We verwachten dat de run ruim van tevoren uitverkocht is. Het is niet meer mogelijk om op de dag zelf in te schrijven." De jongste jeugd van zes tot acht jaar start als eerste om 18.45 uur en loopt twee kilometer. De negen- tot twaalfjarigen beginnen net als de tieners van twaalf tot veertien jaar om 19.00 uur aan hun worsteling door de modder. De vijftien tot honderdenvijftienjarigen kunnen kiezen uit twee afstanden: één ronde van vijf kilometer of twee rondes van vijf kilometer. De vijf kilometerlopers kunnen starten om 19.35, 19.45, 19.55 en 20.05 uur. De tien kilometers om 19.30 uur. Vanaf 20.00 uur gaat de bierpomp open en is het groot feest in de tent met de band Fragment. Om 01.00 uur gaan de lichten en de bierpomp uit.

Pessink kan niet wachten tot het zover is. "Als ik de dag ervoor met de kruiwagen rondga om de route uit te zetten en de natuurlijke hindernissen neer te zetten, dan loop ik al te genieten."

De toegang voor de toeschouwers en de afterparty is gratis. De entree voor de Q-Music the Party - 4 uur Fout! op zaterdagavond bedraagt tien euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.wehlscrossevent.nl.

Meer berichten