Kunstenaar Patrick Beverloo op de rotonde bij de skyline van ‘s-Heerenberg. Foto: Marlous Velthausz
Kunstenaar Patrick Beverloo op de rotonde bij de skyline van ‘s-Heerenberg. Foto: Marlous Velthausz (Foto: )

Kasteelstad in cortenstaal op rotonde

Kasteelstad in cortenstaal op rotonde 's-HEERENBERG – De rotonde aan de Lengelseweg/Drieheuvelenweg heeft een metamorfose ondergaan. Het kunstwerk 'Skyline van 's-Heerenberg' prijkt nu op het 'verkeersplein'. Het is gemaakt en ontworpen door kunstenaar Patrick Beverloo uit de kasteelstad.

Door Marlous Velthausz

Voorheen bevond zich op deze rotonde een heks gemaakt van harde kunststof. Nadat vandalen de heks tot twee keer toe hadden vernield, was de gemeente weer in gesprek gegaan met Beverloo om er een nieuwe heks te plaatsen. De gemeente was hiervoor namelijk verzekerd en het kostenplaatje zou dan ook worden vergoed. "Maar hoe langer ik er over nadacht, hoe meer het me tegen ging zitten om nog een keer een heks te plaatsen, want die vernielingen hebben me veel pijn gedaan. In mijn atelier had ik al enkele tekeningen liggen van oude gebouwen uit 's-Heerenberg en daar ben ik me verder op gaan inspireren. Ik zag al vaak de naam Kasteelstad voorbijkomen en toen wist ik het zeker: het gaat de 'skyline' van 's-Heerenberg worden. En in overleg met de gemeente is dit het resultaat geworden", aldus Patrick Beverloo.

De grafische- en kunstopleidingen hebben Patrick Beverloo er toe gebracht om opzienbarende kunstwerken te maken. Zo staat er nu een prachtig stadsaangezicht, dat gemaakt is van staal, gericht op 's-Heerenberg als kasteelstad.
De iconen kasteel Huis Bergh evenals de Sint Pancratiuskerk springen eruit, het Poortwachtershuisje, het Muntgebouw en Gouden Handen zijn ook alle zeer goed herkenbaar. "Al deze gebouwen heb ik precies nagetekend op cortenstaal en met een plasmasnijder handmatig uitgesneden. De raampjes heb ik er een voor een uitgeknipt. Tegen de avond is het nog mooier, dan schijnen de autolichten erdoorheen en komt de skyline tot leven. Over een paar weken, als we tenminste regen hebben gehad, wordt het nog mooier. Dan gaat het staal roesten en krijgt het een mooie roodbruine kleur", vertelt Beverloo enthousiast. In september gaat de gemeente de groenvoorziening aanpakken op de rotonde en dan is het plaatje compleet.

Meer berichten