Mariëlle Bekhuis gaat plastic afval opduiken. Foto: Emily Chapell, Turtle & Ray productions Curaçao
Mariëlle Bekhuis gaat plastic afval opduiken. Foto: Emily Chapell, Turtle & Ray productions Curaçao

Mariëlle Bekhuis ruimt in Filipijnse zee plastic op

Met crowdfunding kan 21-jarige gesteund worden

DOETINCHEM – De 21-jarige Mariëlle Bekhuis gaat op 14 oktober voor vier weken als vrijwilliger naar het eiland Negros in de Filipijnen. In een maand tijd maakt ze onder leiding van de non-profit organisatie 'Marine Conservation Philippines' zo'n vijftig duiken om de oceaan te verbeteren door plastic op te ruimen, onderzoek te doen naar het rif en stellages neer te zetten waar koraal aan kan groeien. "Daarnaast heeft de organisatie contact met de plaatselijke bevolking en geeft onze groep workshops aan kinderen over de gevolgen van plastic afval in de zeeën rondom."

Door Josée Gruwel

Voor haar hbo-studie Toegepaste Gerontologie verbleef Mariëlle, afkomstig uit een reislustig Doetinchems gezin en vanaf haar achtste waterpoloster, vanwege stage acht maanden op Curaçao. Tijdens het werken aan haar afstudeeropdracht – onderzoek en het aan de hand daarvan maken van een businessplan voor het opzetten van een woongemeenschap voor ouderen – leerde ze in haar vrije tijd duiken en behaalde ze het duikbrevet Advanced Open Water, waarbij ze tot dertig meter diep mag gaan.
"Duikscholen daar adopteren stukjes rif en organiseren clean-up dives. Met een groepje duikers haalde je dan kilo's afval uit het water. Daar werd ik door getriggerd, want 0,2 procent van de oceanen is rif, dat is heel weinig, maar een kwart van het organisme leeft daar, en dat is heel veel. Door plastic gaat het koraal kapot en worden broedplaatsen van vissen aangetast, want vissen zien de plastic soep als voedsel, sterven eraan en spoelen dan aan op het strand."

Spoken
Het onderwerp intrigeerde Mariëlle en ze zocht informatie op internet. "In Curaçao las ik over het project op de Filipijnen, een project waarbij het evenwicht tussen dat wat je betaalt en ervoor krijgt goed is. Eenmaal thuis in Doetinchem bleef het maar door mijn hoofd spoken. Ik voel me verantwoordelijk voor de natuur en wil me ervoor inzetten. Dus besloot ik te gaan. Als ik dit nu niet doe, krijg ik er later vast spijt van. Omdat ik naar Curaçao ben geweest durf ik het ook wel aan om alleen hiernaartoe te gaan. Bovendien is dit hét moment: ik ben afgestudeerd, heb geen kamer meer en zit nergens aan vast."
Natuurlijk weet ze wel dat, hoe boeiend de beelden op het internetfilmpje ook zijn, er best momenten zullen komen waarin ze zich alleen zal voelen en de kans groot is dat de wifi op zonne-energie dan geen verbinding met het thuisfront tot stand zal brengen. "Maar door het stukje passie ga ik wel meer leven en doordat we er met leeftijdgenoten uit de hele wereld allemaal zijn voor hetzelfde doel voel je vast ook veel positieve energie om je heen. Dat ga ik fijn vinden en daar word ik gelukkig van."

Draaikolken
Een internationaal team onder leiding van Jenna Jambeck (Universiteit van Georgia in de Verenigde Staten) publiceerde in het wetenschappelijk tijdschrift Science dat er jaarlijks tussen vijf en dertien miljoen ton afval in zee terechtkomt. Het is bekend dat plastic via sloten, kanalen en rivieren in zee raakt en door stroming verder meegevoerd wordt. Wereldwijd zijn er vijf immense draaikolken in het centrum van de grote oceanen waar zich tienduizenden tonnen plastic bevinden. Door verwering, zonlicht en golfslag verweert plastic en breekt het in deeltjes die niet groter zijn dan vijf millimeter. Hierdoor verandert ons zeewater in een wereldwijde soep van microplastics. Zeedieren en plankton zien deze microplastics voor voedsel aan en omdat plastic niet verteert langs de biologische weg, is de plastic soep voor veel zeedieren dodelijk. Een ander gevolg is dat de plastic soep onze voedselketen binnendringt.
Ook raken tal van zeedieren verstrikt in plastic dat nog niet gefragmenteerd is, en ze sterven, bijvoorbeeld in achtergelaten visnetten.
Het overgrote deel van de verontreiniging is afkomstig van land, het andere deel van schepen, visserij en offshore industrie. In de studie van Jambeck staat China bovenaan in de top-20 van grote dumpers. Daarna volgen Indonesië, de Filipijnen en Vietnam, landen met een snelle economische groei.

Tellen
Zes dagen per week maakt Mariëlle in de bewuste vier weken twee of drie duiken per dag. "We duiken op verschillende plekken en al het plastic dat we verzamelen scheiden en tellen we naderhand op de wal. De gegevens worden in een computerprogramma ingevoerd. Wereldwijd zijn alle gegevens die overal boven water komen de oorzaak van steeds meer petities en acties. Want plastic soep, je krijgt het vroeg of laat op je bord als er niet meer gebeurt dan op dit moment!"
Plastic opruimen is haar doel, maar daarnaast hoopt Mariëlle natuurlijk ook op mooie onderwaterontmoetingen. "Met duiken voel je je vrij, je wordt helemaal opgenomen in de natuur. Het is een hele wereld op zich, waar je alleen maar bezig bent met het moment. Er is ook zoveel moois. Ik hoop walvishaaien of schildpadden van twee meter te zien. Ja, levend dan hè, niet gestorven door plastic."

Help Mariëlle
Mariëlle heeft voor haar initiatief nog ruim 2500 euro nodig. Wie haar wil sponsoren kan dit doen via 'Help me to clean the ocean', link https://gogetfunding.com/help-the-ocean (creditcard of Paypal) of via NL 10 INGB 0667 8527 94 ten name van M.E. Bekhuis Doetinchem.
Wie liever cash wil doneren kan dat doen door middel van de fooienpot bij Micha's Boulangerie aan de Hooge Molenstraat 24 in Doetinchem, waar Mariëlle nu een bijbaantje heeft.
Mariëlle volgen? Via het instagramaccount mariellebekhuis.

Meer berichten