De organisatie van Swim to Fight Cancer 0314. Foto: David de Vries
De organisatie van Swim to Fight Cancer 0314. Foto: David de Vries

´Er gaat zeker gezwommen worden´

Spetterende tweede editie van Swim to Fight Cancer

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – "Dit jaar gaat er bij Swim to Fight Cancer (StFC) Doetinchem zeker gezwommen worden", vertelt projectleider Margot Verhagen. "Op zondag 9 september starten we vanaf de IJsselkade en als dat niet kan is Stroombroek de uitwijkmogelijkheid. Vorig jaar bracht de actie 52.000 euro op en dit jaar gaan we voor het dubbele. Ook hopen we het aantal zwemmers te verdubbelen." Met het binnenhalen van Swim to Fight Cancer (StFC), waarvan burgemeester Mark Boumans inmiddels ambassadeur is, is Doetinchem een van de elf steden die dit jaar meedoen.

Fight Cancer zet zich in voor een wereld waarin kanker geen dodelijke ziekte meer hoeft te zijn. Het motto is: Love life, fight cancer. Er wordt ingezet op onderzoek en preventie voor KWF Kankerbestrijding. Verhagen: "Het doel van de StFC is om zoveel mogelijk geld op te halen voor fellowships. Een fellowship is een persoonlijke beurs voor jonge, talentvolle artsen en onderzoekers van wie we verwachten dat ze een belangrijke rol gaan spelen in het kankeronderzoek in Nederland. Door een fellowship kunnen ze op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie en die delen met collega's."

Volwassenen Swim
"In Doetinchem gaan we voor een spetterend festijn." Deelnemers van zestien jaar en ouder kunnen individueel, als groep of als businessteam meedoen en leggen een aangegeven parcours af van een of twee kilometer. Start en finish zijn bij de IJsselkade. Wie zich inschrijft betaalt vijftig euro aan inschrijfgeld. Businessteams, bestaande uit maximaal twintig personen, kunnen zich voor duizend euro inschrijven. Deelnemers wordt gevraagd om van tevoren – als streefbedrag – minimaal 250 euro aan sponsorgeld bijeen te brengen.
De start is vanaf 14.00 uur en er wordt steeds in waves van vijf personen gezwommen. Aangeraden wordt om een wetsuit of een shorty te dragen. Bij een watertemperatuur beneden de achttien graden is dat verplicht.

Kids Swim
Kinderen van tien tot en met vijftien jaar die in het bezit zijn van zwemdiploma A en B en toestemming hebben van hun ouders/verzorgers kunnen individueel of als groepje meedoen aan de Kids Swim. Zij leggen een afstand van vijfhonderd meter af. "Natuurlijk mag je ook met een begeleider zwemmen," vertelt Verhagen. "Daarnaast word je goed in de gaten gehouden door toezichthouders en krijg je een Safer Swimmer te leen. Je merkt hier zelf niets van bij het zwemmen, maar je bent hierdoor wel goed zichtbaar en... je kunt er ook even op uitrusten."
Van de kids wordt verwacht dat ze door middel van een eigen actie – als streefbedrag – honderd euro aan sponsorgeld inbrengen. Inschrijving voor de Kids Swim bedraagt tien euro.
Tussen 12.00 en 13.00 uur gaan de kinderen per vijf deelnemers het water in. Ook hun wordt geadviseerd een wetsuit te dragen en hierin van tevoren te oefenen.
Inschrijven voor het zwemmen kan via de site www.doetinchem.swimtofightcancer.nl. Deelnemers krijgen een startbewijs en op de site krijgen ze een eigen pagina. Bij de start wordt een badmuts uitgereikt, verplicht om te dragen. Tijdens het zwemmen moedigen belangstellenden en dweilorkestjes langs de route de zwemmers aan en bij de finish is er een medaille, een goodybag en een herinneringshanddoek. Er is ter plekke omkleedmogelijkheid en men kan gebruik maken van een eenvoudige opfrisdouche bij de finish. De kids krijgen een pannenkoek, de volwassenen pasta en na het zwemmen heeft men toegang tot de afterparty bij de IJsselkade. Daar kan men ook deelnemen aan een barbecue. Deze kost 15 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen. Inschrijven via www.ijsselkade.nl/swim-to-fight-cancer.

Veiligheid en gezondheid
Het water in de Oude IJssel is geen officieel zwemwater. Voor StFC doet Waterschap Rijn en IJssel er alles aan om de waterkwaliteit te optimaliseren. Er worden intensieve metingen gedaan en met medewerking van de gemeente en duikers die vuil en obstakels verwijderen, wordt er gezorgd voor verantwoord zwemwater. Verhagen: "Mocht de waterkwaliteit op 9 september gevaar opleveren voor de gezondheid, bijvoorbeeld omdat het een paar dagen veel geregend heeft en de overstort die op de route ligt opengaat, dan wordt er niet gezwommen maar dan wijken we uit naar Stroombroek, waar de start is tegenover de parkeerplaats van Markant. Daar zal het evenement op dezelfde manier opgezet worden."
Verhagen: "Bijna iedereen heeft in zijn leven wel te maken (gehad) met kanker, de pijn en de emoties die ermee gepaard gaan. Om onderzoek naar de ziekte te steunen, is het mooi als er veel zwemmers uit Doetinchem en de regio meedoen. Daar ziet het wel naar uit, want op 2 juli waren we het aantal deelnemers van 97 – het aantal van vorig jaar – al gepasseerd en stond de teller op 101. Fijn vinden we het dat bijvoorbeeld acht chirurgen van het Slingeland Ziekenhuis aan de start staan en een veertiental kinderen van zwemvereniging DOS uit Varsseveld zich erop verheugt om mee te doen. Ook businessteams gaven zich al op."

Vrijwilligers gevraagd
Voor het evenement worden nog vrijwilligers gezocht voor het uitdelen van badmutsen, handdoeken, medailles en lunchpakketten. Maar ook als begeleider op registratie-, start- en finishlocatie of als gastvrouw of gastheer. "We bieden ze een bijzondere dag aan, inclusief lunch." Ook wordt er nog een zwembad gezocht waar op bepaalde tijden gratis geoefend kan worden voor het zwemevenement.
Opgeven kan via: info@doetinchem.swimtofightcancer.nl.

Meer berichten