De toegang tot de muntkelder van het Grafelijke Muntgebouw in 's-Heerenberg. Foto: Marlous Velthausz
De toegang tot de muntkelder van het Grafelijke Muntgebouw in 's-Heerenberg. Foto: Marlous Velthausz

Muntkelder open voor publiek

Eigen munt slaan bij Oude Grafelijke Muntgebouw

door Marlous Velthausz

's-HEERENBERG – Het oude Grafelijke Muntgebouw aan de Muntwal in 's-Heerenberg is in de maanden juli en augustus iedere donderdagmiddag geopend voor bezoekers. Hier kun je onder leiding van een muntmeester je eigen munt slaan.

Het Muntgebouw (Nije Monte) dat al sinds 1473 aan de Muntwal staat, is een Rijksmonument. De graven van Bergh hebben vroeger Muntbedrijven gehad in Hedel, Dieren en 's-Heerenberg, waar tot 1582 munten werden geslagen. Het Muntgebouw in 's-Heerenberg is de enige dat nog over is en is tevens een van de weinige Muntgebouwen die Nederland nog rijk is.
De munterij is een belangrijk onderdeel van de Berghse geschiedenis. Tegen het einde van de Tachtigjarige Oorlog kwam er een einde aan het individuele muntstelsel, de munterij werd meer gecentraliseerd. Mede daardoor verloor de Berghse munt zijn functie. Hierna raakte het Muntgebouw in verval en heeft het uiteenlopende bestemmingen gehad zoals opslagruimte en als woonhuis van Miena van de Munt.
In de jaren 1968 tot 1974 is het muntgebouw gerestaureerd. Momenteel bevinden zich hier het oude archief en de bibliotheek van Huis Bergh die, na het archief van het Koninklijk huis, het grootste huisarchief van Nederland is.

Vijf muntmeesters
's-Heerenberg heeft op het ogenblik vijf muntmeesters: Ed te Pas, Rob van den Dikkenberg, Wout van Zeben, Jan Jansen en Frits Frauenfelder. Deze heren kunnen alles vertellen over het munten slaan en over het oude Grafelijke Muntgebouw. Bij een rondleiding in het kasteel is in de torenkamer een tentoonstelling te zien van een groot aantal munten die ooit in naam van de Heren van Bergh geslagen zijn. Hierna haalt een muntmeester de bezoeker op en vertelt hij onder de wandeling naar het Muntgebouw het een en ander over de munterij.
Achter het muntgebouw is de ingang naar de kelder waar de muntenwerkplaats is. Bezoekers kunnen daar zien hoe de munten vroeger geslagen werden en mogen onder leiding van de muntmeester zelf een munt slaan, door middel van de handslag. Ook staat er een later uitgevonden schroefpers die minder lawaai maakt en sneller munten produceert. De messing munten worden hier met de hand geslagen en de bekende munt 'Het Peerdeke' wordt geslagen met de schroefpers. Deze munt kun je in zilver of in tinnen uitvoering laten slaan waar aan de ene kant het 'peerdeke' staat en aan de andere kant het wapen van Bergh.
Voor bezoekers met een entreekaart van kasteel Huis Bergh is een bezoek aan de Grafelijke Munt gratis. Anders betaalt men 2 euro per persoon voor de demonstratie van de muntslag. Iedere donderdag in juli en augustus om 14.30 en 15.30 uur. Duur: 45 minuten. Voor openingstijden en meer zomerse activiteiten van kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg: Jacqueline Wissink, telefoon 0314-661281 of de website.

www.huisbergh.nl

Meer berichten