Kasteel Huis Bergh vanuit de lucht. Foto: PR
Kasteel Huis Bergh vanuit de lucht. Foto: PR (Foto: )

Grenzen over in Gelderland

ACHTERHOEK - De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Dat straalt af op het erfgoedfestival Over Grenzen, dat tot en met 22 juli loopt en meer dan 200 activiteiten biedt, verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Het programma bestaat uit theatervoorstellingen, excursies, tentoonstellingen, lezingen en ook fiets- en wandelroutes. In de Achterhoek kun je volop fietsen en wandelen. Beleef het mee en laat je verrassen!

Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit. Bekijk het hele festivalprogramma op de website.

Slotdag fietstocht Historisch Bergh
Stichting Kasteelstad organiseert een vierdelige serie fietstochten door de omgeving rond 's-Heerenberg. Op woensdag 18 juli is de slotdag met keuze uit verschillende fietstochten. Bijvoorbeeld van 's-Heerenberg naar Anholt via Borghees en Netterden of via Elten naar Borghees. De route fietsen kan op eigen gelegenheid. Starttijd tussen 10.00 en 12.00 uur in 's-Heerenberg. Vanaf de parkeerplaats aan de Emmerichseweg naast grenscafé 'de Peer'. In het centrum van 's-Heerenberg is van alles te beleven, zoals stadswandelingen, muziek en verhalen. Het belooft een feestelijke dag te worden!

Grensroute 250 jaar grens
In het kader van het erfgoedfestival en 250 jaar grens heeft VVV Dinxperlo een fietstocht langs de grens uitgezet. De tocht voert zowel door Nederland als Duitsland. Er is keuze uit drie verschillende afstanden. De langste route loopt naar het Duitse Bürlo waar in 1766 het verdrag van Bürlo werd getekend. Daarmee werd de grens, zoals we die nu nog kennen, vastgelegd. De routebeschrijving is verkrijgbaar bij VVV Dinxperlo, Raadhuisstraat 8 in Dinxperlo.

Smokkeltocht met gids
Wandel op woensdag 11 of 18 juli mee met een smokkelgids langs de Duits-Nederlandse grens. De gids vertelt onderweg smeuïge verhalen over het smokkelverleden dat zich hier op de grens heeft afgespeeld. De tocht start om 13.30 uur bij VVV Dinxperlo. Aanmelden kan op beide dagen tot 12.00 uur bij het VVV kantoor, Raadhuisstraat 8 in Dinxperlo.

GrenzeLoos wandelen
De wandelroute GrenzeLoos is een bewegwijzerde wandelroute door de grensdorpen Dinxperlo en het Duitse Suderwick. De landsgrens loopt in deze dorpen dwars over de stoeptegels. Ontdek aan de hand van oude anekdotes het bijzondere grensverleden van dit grensgebied. Het routeboekje is verkrijgbaar bij VVV Dinxperlo, Raadhuisstraat 8 in Dinxperlo. De route start bij Toeristisch Overstappunt (TOP) Brüggenhütte, Hahnerfeld 23 in Isselburg of bij Toeristisch Overstappunt (TOP) Welinkbos, Aaltenseweg in Dinxperlo.

www.erfgoedfestival.nl/agenda

Meer berichten