In 'Zadelpijn en ander damesleed' gaan zes dames op een bijzondere fietsvakantie naar Frankrijk. Foto: Josée Gruwel
In 'Zadelpijn en ander damesleed' gaan zes dames op een bijzondere fietsvakantie naar Frankrijk. Foto: Josée Gruwel (Foto: )

'Zadelpijn' groepsuitje voor vriendinnen

NIEUW-WEHL – Niweto gaat 'Zadelpijn en ander damesleed' spelen, een theaterstuk naar het boek van Liza van Sambeek. Zes Niweto-meiden hebben hiermee eindelijk de rol die ze al een poos zo dolgraag wilden. Met regisseur Sanne Huiskamp geven ze die rol vorm. In november is het stuk pas te zien, maar onlangs trok het stel al aan de bel voor pr. Reden? "Evenals Gooise Vrouwen is het een schitterend groepsuitje voor vriendinnen. Die vrouwen kunnen dus alvast plannen." En mannen? "Die zijn ook best welkom."

Door Josée Gruwel

'Zadelpijn en ander damesleed' gaat over zes vrouwen die elkaar al jaren kennen en elk jaar op fietsvakantie gaan naar Frankrijk, naar het gebied langs de Loire. Hun karakters zijn eigenzinnig en vrijgevochten: ze verdienen hun eigen geld, kopen eigen huizen en zoeken hun eigen minnaars uit. Maar onder die zichtbare eigenschappen van strijdvaardigheid en bluf gaat een andere wereld schuil, die van angst voor verval, sterfte, verlies en eenzaamheid. En wat te zeggen van geheimen die ze met zich meedragen en van het grote geheim van een van hen dat gaandeweg de reis wordt ontmanteld.
"Het meeslepende verhaal gaat over nu en is heel herkenbaar," vertellen de speelsters, "het is komisch, dramatisch, hilarisch en onthutsend. Soms ook absurdistisch. Het gaat over vriendschap, jaloezie, carrière, burn-out, liefde, seks, ontrouw, ouder worden, ziekte en dood. Veel schakelen tussen emoties dus. Dat geldt voor ons, maar ook voor het publiek, waartegen we af en toe kleine monologen voeren."
De man die meespeelt, en die eigenlijk drie mannelijke rollen vertolkt, heeft een rol als een schim op de achtergrond. "Een man die dè man belichaamt," aldus de regisseur.
De regisseur, die in de afgelopen tijd twee keer regisseerde bij een productie van Klein Theater Doetinchem maar ook veel met kinderen werkt, vindt het fijne aan het werken met volwassenen dat je met hen de diepte in kunt gaan. "Met Zadelpijn is dat ook zeker het geval. De personages zijn sterk en we hebben het er niet alleen over hoe je dat zo treffend mogelijk kunt neerzetten, maar ook wat dat met jou als persoon doet."
Om de sfeer te intensiveren wordt er veel muziek gebruikt, Franse muziek natuurlijk, waarbij ook wel meegezongen wordt. Nummers zijn bijvoorbeeld 'Pour un flirt', Voulez vous coucher avec moi' en 'Non non rien n'a changé'.

Boek, film, theaterstuk
Het boek 'Zadelpijn en ander damesleed' werd geschreven door het duo Ciel Heintz en Liesbeth van Erp, die samen staan voor de schrijfster Liza van Sambeek. In 2007 ging de film in première, met Monique van de Ven en Gijs Scholten van Aschat onder andere. Vanaf 2011 trok het theaterstuk, in een bewerking van Wiske Sterringa, volle zalen. De speelsters van Niweto: "Het boek is de basis. Wij vinden het mooier dan de film. Om naar ons te komen kijken is het niet nodig om het boek te hebben gelezen, maar als je het hebt gelezen dan is het theaterstuk en ons spel een feest van herkenning."
Niweto speelt vijf keer: op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 november in het Koningin Beatrixcentrum in Wehl en op woensdag 14 en vrijdag 16 november in de Gruitpoort in Doetinchem. De entree is 15 euro. Vanaf 1 augustus kan men online kaarten bestellen voor de voorstellingen in Wehl via www.niweto.nl en vanaf 1 oktober kan men hiervoor terecht bij Warenhuis Frans Janssen. Kaarten voor de Gruitpoort kunnen vanaf nu al worden besteld via www.gruitpoort.nl.

Meer berichten