Pinakel siert de top van 't Neije Raethuys

Wethouder Martin Som en Hans Beltman (r) van de gemeente Montferland bij de pinakel boven op 't Neije Raethuys. Foto: Marlous Velthausz
Wethouder Martin Som en Hans Beltman (r) van de gemeente Montferland bij de pinakel boven op 't Neije Raethuys. Foto: Marlous Velthausz

's-HEERENBERG – Donderdagmiddag is onder het toeziend oog van wethouder Martin Som het hoogste punt bereikt van de renovatie van het Neije Raethuys. Met het plaatsen van de pinakel op de hoogste toren, circa 21 meter hoog, zit het grootse gedeelte van de restauratie aan de buitenkant erop.

Door Marlous Velthausz

Het oude gemeentehuis van de gemeente Bergh, dat nu door het leven gaat als 't Neije Raethuys, heeft al een flinke renovatie ondergaan. Er moest heel wat werk verzet worden volgens Hans Beltman van de gemeente Montferland: "Het houtwerk van de torenhals was ernstig aangetast door de boktor, waardoor in overleg, besloten is de gehele constructie te vervangen. Ook een grote tegenvaller kwamen we tegen bij het carillon. De klokken zijn eruit gehesen en hier moest ook al het aangetaste hout vervangen worden. Daarna werd het hout bekleed met lood en werd het carillon teruggeplaatst. Alle leien van de daken moesten ook vervangen worden."
Het is een hele ingrijpende restauratie geweest die bij elkaar ruim 950.000 euro gaat kosten en waarvan de provincie Gelderland vijf ton bijdraagt. "Het zou zonde zijn om dit mooie historische en monumentale pand van bijna vijfhonderd jaar oud, midden in hartje 's-Heerenberg, te laten verloederen. Met dit pareltje kan men hier zeker weer vijftig tot tachtig jaar mee vooruit", aldus Beltman.

In en rond 't Neije Raethuys moet nog wel het een en ander gebeuren. De hoofdingang komt nu aan de rechter zijde van het gebouw en wordt voor de toegankelijkheid tegen de zijgevel een glazen buitenlift geplaatst. De begane grond wordt nog op de schop genomen en alle vertrekken, waaronder ook de trouwzaal, worden opgeknapt.

De gemeente Montferland heeft een goede beheerder gevonden in De Heemkunde Kring Bergh. Het is een vereniging met gevoel voor historie die breed uitgedragen wordt, niet alleen voor de stad 's-Heerenberg, maar dankzij de inzet van veldwerkgroepen, ook voor de omliggende dorpen in de voormalige gemeente Bergh. De Heemkunde Kring huurt dit pand en wil deze historische plek, dat een bijzondere trouwlocatie is, openbaar en toegankelijk houden voor de bewoners van 's-Heerenberg en omgeving. Maar ook voor de vele toeristen die de stad en het kasteel jaarlijks bezoeken.

Als alles meezit hoopt de Heemkunde Kring Bergh dat ze per 1 november 2018 haar intrek kan nemen in dit monumentale pand. Na veertien jaar zal de vereniging, met inmiddels al meer dan duizend leden, het huidige pand aan het Stadsplein verlaten.

Meer berichten