Voorzitter Theo Mijnen toont het eerste exemplaar van het Magazine 2018. Foto: Robin Sommers
Voorzitter Theo Mijnen toont het eerste exemplaar van het Magazine 2018. Foto: Robin Sommers (Foto: Robin Sommers)

Drukke weken voor Bergh in het Zadel

's-HEERENBERG – Bergh in het Zadel heeft drukke weken achter de rug. Het begon allemaal op zaterdag 26 mei met de jaarlijkse Ambassadeurstref, een week later gevolgd door de Reünietocht, de grote trainingstocht voor de tocht van volgend jaar naar Leipzig en terug en afgelopen vrijdag stond de opening van het golfseizoen op het programma met de eerste wedstrijd in Borghees. Het zijn de drie belangrijkste inkomstenbronnen voor Bergh in het Zadel.

De Ambassadeurstref van Bergh in het Zadel op zaterdag 26 mei in een volle zaal De Deel in Loerbeek is volledig geslaagd. De Ambassadeurs oftewel de sponsors kregen informatie over diverse zaken die met Bergh in het Zadel te maken hebben en konden daarna genieten van een prima buffet.
Voorzitter Theo Mijnen had een verrassing in petto voor Dirk van Zanten, die onlangs afscheid heeft genomen als bestuurslid. Van Zanten was jarenlang niet alleen juridisch adviseur, maar in het begin ook fietser van Bergh in het Zadel. Mijnen overhandigde hem een oorkonde van verdienste.
Vervolgens overhandigde de voorzitter het eerste exemplaar van De Ambassadeur, het jaarlijkse magazine van BIHZ, aan burgemeester Peter de Baat, voor wie het de eerste keer was dat hij aanwezig was bij een Ambassadeurstref. Vorig jaar was hij namelijk op huwelijksreis. Hij noemde BIHZ de hulp voor mensen die hulp nodig hebben bij de strijd tegen die vreselijke ziekte. "Ik waardeer niet alleen het goede doel, maar ook de goede sfeer die hier heerst.''

Reünietocht
De negendaagse fietstocht in 2019 gaat definitief naar Leipzig en terug. De tocht gaat over 1282 kilometer met maar liefst 11734 hoogtemeters, dat wil zeggen: bijna twaalf kilometer klimmen. Aanvankelijk lag het in de bedoeling naar Dresden te rijden, maar dat bleek, gezien de vele beklimmingen een onmogelijke klus, dus werd overgeschakeld op Leipzig.
Routecoördinator Hans Tornij gaf zaterdag 2 juni na afloop van de grote trainingstocht over ruim 180 kilometer bij Het Heuveltje in Beek uitleg over de nieuwe route en hij maakte het meteen duidelijk: "De tocht blijft heel zwaar, ook al is nu voor Leipzig gekozen!''
Onder de fietsers van afgelopen zaterdag waren ook dr. Frank van Leeuwen van het Radboudumc en dr. Roland Kuiper van het Prinses Máximacentrum voor kinderoncologie in Utrecht, de twee leiders van het project waar volgend jaar voor gefietst wordt: therapie-resistentie acute leukemie bij kinderen. Dr. Laurens van der Meer één van de onderzoekers in het centrum in Utrecht was naar Beek gekomen en gaf heel duidelijk uitleg over het doel van het onderzoek naar de oorzaak dat sommige kinderen ongevoelig zijn voor chemo door fouten in hun DNA en wel in hun Ikarus-gen. Zij hebben veel meer chemo nodig, vaak te veel zelfs en dat wordt hen vaak fataal. Door het verzamelen van enzymen wil men zoeken naar een combinatie van medicijnen, die wel werken.

Golfdag
Het golfseizoen van Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding is afgelopen vrijdag op een enkele stevige regenbui na, uitstekend begonnen. Tachtig golfers kwamen die dag naar Borghees om een balletje te slaan, sommigen fanatiek, anderen voor wie de après-golf zeker zo belangrijk was, wat losser.
De dag kende een serieus begin. Arts-onderzoeker van het Prinses Máximeziekenhuis in Utrecht, Esther Hulleman, kwam vertellen over het onder meer door Bergh in het Zadel gefinancierde onderzoek naar verbetering van de behandeling van hersentumoren bij kinderen. Dat de golfers ook geïnteresseerd zijn in kankeronderzoek bleek uit de aandacht voor het onderwerp.
Aan het begin van de après-golf was er voor de deelnemers een verrassing in de persoon van Annemiek van Doesburg. Zij is één van de doedelzakspelers van de Highland Valley Pipes en Drums uit Borculo, een doedelzakvereniging die ook al enkele malen optrad tijdens concerten van de Barghse Jonges. Zij speelde niet alleen enkele nummers, maar gaf ook uitleg over haar instrument, dat zijn oorsprong ooit vond in het Midden-Oosten.
De uitslagen van de eerste golfdag werden bekendgemaakt door gastvrouw Monique Rootinck: dames: 1. Annie Plageman; 2. Petra Lubbers; heren: 1. Derk Wassink, 2. Jan Sybesma, 3. Ludwig Smits; nearest tot the pin dames: Chantal van Halteren; heren: Jan Groot; nearest tot he line: dames: Miriam Volkers; heren Rob Hesling; weekend Volvo rijden: Jan de Ruiters en theo Reinders.

Meer berichten