Foto: Henk van Raaij
Foto: Henk van Raaij
advertorial

Veel belangstelling voor WOII op Farm en Country Fair

IJZERLO - De Farm en Countryfair heeft altijd een bijzonder onderdeel op het programma; de Tweede Wereldoorlog. Vanuit het hele land komen geïnteresseerden naar IJzerlo om te zien wat de organisatie dit jaar weer aan bijzonderheden in huis heeft gehaald.

Levensechte loopgraven
Op het terrein van de fair wordt al druk gewerkt aan de realisatie van levensechte loopgraven. Joke Ruesink vertelt: "Dit worden echte loopgraven zoals die in de Tweede Wereldoorlog door de Amerikaanse soldaten werden gebruikt. De oorlog was weliswaar geen echte loopgravenoorlog zoals de Eerste Wereldoorlog maar deze linies werden wel gebouwd én gebruikt. Dit onderdeel van de fair is ook bijzonder in trek bij onze oosterburen. Vorig jaar hebben we veel Duitse gasten mogen ontvangen die interesse hadden in het legerkampement. Op zondag kwam er zelfs een aantal weer terug, dit keer met hun kleinkinderen. De educatieve waarde van dit onderdeel is groot. Er is dagelijks een interactieve presentatie in de grote ring. Daarbij rijden de originele voertuigen uit de WOII door de ring en wordt er uitleg gegeven. Dan wordt echt duidelijk waarom dit rijdende museum zo belangrijk is en in stand moet worden gehouden."

Veel belangstelling voor bijzondere periode
Het WOII plein op de Farm en Countryfair is helemaal toegespitst op de vele belangstellenden voor deze bijzondere periode in Nederland. Zo is een communicatiepost ingericht van waaruit de contacten met de loopgraven plaatsvonden, er is een foto/persdienst, een werkplaats en uiteraard een eerste hulppost. Ook zijn er bijzondere voertuigen te zien zoals de beroemde Staghound. "Het publiek kan zelf een rondgang maken door de loopgraven. Dan zie je pas echt hoe zo'n bouwwerk werd gebruikt en wat er zich eigenlijk allemaal kon afspelen aan het front", legt Ruesink uit. "Het is echt een zeldzaamheid dat er in Nederland, op particulier terrein, een dergelijke educatieve beleving wordt aangeboden. Ook voor kinderen, die op school leren over de oorlog, is het ontzettend interessant."

Druk en hectisch
Met nog twee weken te gaan is de hele familie Ruesink druk in de weer met alle voorbereidingen. "Het zijn altijd hectische tijden maar we krijgen gelukkig veel hulp uit de hele gemeenschap. De afgelopen jaren hebben we toch wel vaak pech gehad met het weer dus het is te hopen dat het mooie weer van de laatste tijd zich voortzet. Wij zijn er bijna klaar voor, nog twee weken vol aan de bak en dan genieten van alle bezoekers op onze fair!", zo besluit Ruesink.
Kaarten voor de fair, die op 22, 23 en 24 juni aanstaande wordt gehouden, zijn te bestellen op www.countryfair.nl.

Meer berichten