Fietsen over grenzen werd afgetrapt in Slot Borghees. Foto: Joke Burink
Fietsen over grenzen werd afgetrapt in Slot Borghees. Foto: Joke Burink

Fietsen over grenzen

Zomerse fietstochten in grensgebied met een educatief randje.

EMMERICH - Slot Borghees vormde een prachtig decor bij de aftrap van 'Fietsen over grenzen' op zondag 3 juni. Op ludieke wijze werd tegelijk stilgestaan bij de overdracht van van een deel van het Berghse gebied aan Pruissen, 200 jaar geleden.

Door Joke Burink

De klok werd even 200 jaar teruggezet toen afgelopen zondag Peter Hinze (burgemeester van Emmerich), Ruth Mijnen (loco-burgemeester van Montferland) en Johan Küster (voorzitter van vereniging Leefbaarheid Netterden) gebroederlijk aan tafel zaten voor de ondertekening van het arrest. Met het arrest behoorden de vier Heezen, die voorheen bij het graafschap Bergh hoorden, voortaan bij het Hertogdom Kleef. Het geheel werd opgeluisterd met liedjes en verhalen in het Berghse en Emmerichse dialect en om het verhaal compleet te maken, waren vertegenwoordigers van onder andere Stadsmuseum Bergh aanwezig in historische kleding.

Fietsroutes
In het kader van het Gelderse Erfgoedfestival maakte kasteelstad 's-Heerenberg vier fietsroutes langs de grensstenen die nog herinneren aan die tijd. De eerste fietsroute van afgelopen zondag voerde van 's-Heerenberg naar Borghees en Emmerich aan de Rijn. De tweede fietsroute vindt plaats op 13 juni. Deze route van 50 kilometer loopt deels over Duits gebied via Borghees, Klein-Netterden, door het natuurgebied De Hetter naar Anholt. Daar bevindt zich de waterburcht, het oude Rathaus en Heimathaus. Vervolgens voert de fietsroute via landelijke wegen terug naar Netterden, waar de eeuwenoude Walburgiskerk (de kleine kathedraal) van de beroemde architect Pierre Cuijpers kan worden bezocht. Om 15.00 uur en om 16.30 uur zijn er rondleidingen met een gids. Ook kan men een dorpswandeling maken langs de vele gemeentelijke monumenten in het dorp en de tentoonstelling 'Buren stellen zich voor' bekijken in partycentrum Terhorst. Daarna zijn er nog twee fietstochten.

Op 8 juli voert deze door Bergh en Elten (18 kilometer) met een bezoek aan de molen en herinneringen aan de 'boternacht' op het programma. Op 18 juli kan een keuze gemaakt worden uit de eerdere routes. Die dag staat 's-Heerenberg extra in de spotlight. Er zijn dan diverse activiteiten en er kan een bezoek gebracht worden aan kasteel Huis Bergh, het Stadsmuseum of het muntbedrijf dat tot in de zestiende eeuw actief was.
Alle komende fietstochten starten tussen 10 en 12 uur op de parkeerplaats naast grenscafé De Peer, Emmerikseweg 12 's-Heerenberg. Deelname kost 7,50 euro. Daarbij is de fietsroute en een consumptie inbegrepen.


www.kasteelstad.nl
www.erfgoedfestival.nl

Meer berichten