Tijndens het convert werd het verhaal verteld van Anne Frank.
Tijndens het convert werd het verhaal verteld van Anne Frank. (Foto: Hennie Freriks)

Bevrijdingsconcert Volharding Stokkum indrukwekkend

STOKKUM - De Stokkumse Harmonie Volharding heeft op Bevrijdingsdag 5 mei de bezoekers een prachtige avond bezorgd. Om de mensen meteen in de sfeer te laten komen, stond bij de ingang van het Gildehuis een Amerikaanse jeep uit de Tweede Wereldoorlog geparkeerd.

Aan de muren in het Gildehuis hingen Amerikaanse, Engelse, Canadese en uiteraard de Nederlandse vlag. Dirigent Robert Wijnands was gekleed in een wit kostuum met op zijn revers de Nederlandse vlag. Harmonie Volharding is Stokkum. Het oudste actieve lid van de vereniging is Bernard Weyenbarg. Op 6 mei werd hij 85 jaar. Op het concert zat hij naast Dirk Seegers, met veertien jaar het jongste lid. Beiden spelen ze trombone.

Voorzitter Arjan Zweers vertelde in het welkomstwoord dat hij blij was met zo veel bezoekers voor het concert. Behalve de dirigent Robert Wijnands werd ook Edwin Zweers geïntroduceerd. Edwin is de broer van voorzitter Arjan en historicus. Hij is een geboren Stokkumer en vertelde ook in het Stokkums dialect over de Tweede Wereldoorlog. Voor de pauze werd de oorlog over de hele wereld belicht. Na de pauze werd ingegaan op de oorlogsjaren in de regio en de bevrijding van Stokkum.
Het bijzondere aan dit concert was de combinatie van bewegende beelden en dia’s en live muziek. Edwin vertelde over de Dam Busters. In mei 1943 werden door het Engelse 617 Squadron onder leiding van Guy Gibson enkele belangrijke stuwdammen in het Sauerland gebombardeerd. Door harmonie Volharding werd de filmmuziek gespeeld en op een groot scherm werden de filmbeelden getoond. Er werd verteld over de opkomst van de Nazi’s, het begin van de Tweede Wereldoorlog en de inval in Nederland en de Jodenvervolging. Met beelden van de familie Frank op de achtergrond speelde harmonie de filmmuziek van Anne Frank. Ook werd de filmmuziek van Oskar Schindler gebracht. Hij redde duizenden Joden het leven door hen in te huren als werknemer. Ook de aanval op Pearl Harbor kwam aan bod. Er werden beelden van de aanval getoond en ook de vergelding van het bombardement door Mitchel B25’s op Tokyo.

Waarom we herdenken werd na de pauze duidelijk. De oorlog telde tussen de 55 en 60 miljoen slachtoffers. Tijdens het nummer 'Hymne of the Fallen' werden uit de hele wereld oorlogskerkhoven getoond en monumenten versierd met de zogenaamde poppy’s (klaprozen). Iedereen werd er stil van.

In 2001 werd de serie Band of Brothers uitgezonden. Deze coproductie van Steven Spielberg en Tom Hanks vertelde onder meer over de bevrijding van Europa. De filmmuziek werd ondersteund door beelden uit de diverse afleveringen. Ruim belicht werd de operatie Market Garden, ook bekend als de Slag om Arnhem. Ondersteund door kaarten waarop de troepenbewegingen waren te zien, werd het verhaal verteld, onder meer over de negende en tiende pantserdivisie die in de buurt van Stokkum gelegerd waren en snel naar Arnhem werden gestuurd. Het was allemaal zo echt in beeld gebracht, dat het leek of korte pauzes extra waren ingelast om de kruitdampen weg te laten trekken.

Iedereen hing bij Edwin Zweers aan de lippen, toen hij vertelde over de oorlog in Stokkum en omgeving. Voor de details toonde hij luchtfoto’s en las hij voor uit het dagboek van de Stokkumer Theet Geurts. Tijdens de oorlog woonde Theet naast het gildehuis en legde alles vast, waar in Stokkum het afweergeschut stond en waar tanks waren verborgen. Ook het bombardement van Emmerik in oktober 1944 werd beschreven. Achter elkaar vlogen groepen bommenwerpers naar Emmerik om het plat te gooien. Theet zag hoe de bommenluiken van de vliegtuigen boven Stokkum waren geopend. Emmerik werd voor 97 procent verwoest in de Tweede Wereldoorlog en was de zwaarst getroffen stad van Duitsland. Ook schreef Theet dat aan het eind van de oorlog Canadese tanks voor de kapotgeschoten brug aan Duitse kant van de Linthorst stonden. Ze vermoedden dat in de Stokkumse molen Duitsers zaten en begonnen met de kanonnen op de molen te schieten. Bij het inschieten werden diverse huizen getroffen die in de richting van de molen lagen. Op 2 april 1945 werd Stokkum bevrijd. De bevrijding werd vorm gegeven met beelden van de juichende bevolking De harmonie speelde van Glenn Miller.

Als laatste muziekwerk werd het Wilhelmus gespeeld. Een staande ovatie volgde. De avond was een met militaire precisie uitgevoerd samenspel van dia’s, filmbeelden, de prachtige verhalen van Edwin Zweers en de perfect uitgevoerde muzieknummers door harmonie Volharding. Het visuele gedeelte werd vakkundig verzorgd door Ivo Nas. Iedereen was vol lof over het bevrijdingsconcert en als er een Medal of Honor door het publiek mocht worden uitgereikt, was die zeker voor aan alle medewerkers van deze avond toegekend. Later aan de 'theek' zei iemand: “In Stokkum kunnen ze de school sluiten en de kerk, maar de organisatorische hoogstandjes blijven altijd. Dat houdt Stokkum uniek en zal nooit verloren gaan.”

Meer berichten