Pieter Konijn voert een strijd om de moestuin. Foto: PR
Pieter Konijn voert een strijd om de moestuin. Foto: PR

Nederlandse films in Filmhuis Didam

DIDAM - Twee Nederlandse films zijn de komende dagen te zien bij Filmhuis Didam: 'Het Leven is Vurrukkulluk' op vrijdag 11 mei, en 'Bankier van het Verzet' op maandag 14 mei.

'Het Leven is Vurrukkulluk', de langverwachte verfilming van het boek van Remco Campert uit 1961, is een film over liefde en verlangen. Tijdens een heerlijke lentedag zien we twee beste vrienden, Mees (Reinout Scholten van Aschat) en Boelie (Géza Weisz) samen in het Vondelpark. Wat een normale dag lijkt te worden verandert wanneer ze de jonge en knappe Panda (Romy Louise Lauwers) ontmoeten. Waar de hitte in het Vondelpark lijkt te stijgen, ontbreekt deze bij het lang getrouwde stel Etta en Ernst-Jan. Ernst-Jan verdenkt Etta van overspel en heeft zo zijn eigen ideeën over hoe hij haar moet betrappen. In het laatste liefdesverhaal ontmoeten we Rosa en Kees, oude geliefden, wier paden na decennia onverwacht weer kruisen. Voorzichtig als een mooie Amsterdamse lentedag lijkt hun liefde opnieuw op te bloeien. Aanvang 20.00 uur
Eveneens om 20.00 uur draait een paar dagen later 'Bankier van het Verzet', het waargebeurde, onbekende verhaal van een grote Nederlandse verzetsheld. Als bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall (Jacob Derwig), bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uitgesluisd. Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen ervan afweten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van het bankier van het verzet.
Op woensdag 16 mei wordt om 13.30 uur en om 15.30 uur 'Pieter Konijn' vertoond, een stoere animatiefilm voor de hele familie (kijkwijzer 6). Pieter Konijn is de verfilming van Beatrix Potters tijdloze verhaal over de eigenwijze en ondeugende Pieter Konijn. De strijd tussen Pieter en meneer Verhoef om de moestuin loopt ontzettend uit de hand. Ook proberen ze allebei in de smaak te vallen bij hun lieve buurvrouw Bea. Zij is gek op dieren, terwijl meneer Verhoef juist een hekel heeft aan het 'ongedierte' dat zijn tuin probeert te verwoesten.
Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Entree 7 euro, 'Vriend Van' 5 euro. Reserveren en meer informatie over films of het filmhuis via de website. Zaal en kassa gaan een half uur voor aanvang van de voorstelling open. De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

www.filmhuisdidam.nl

Meer berichten