Het gemeentehuis van Montferland. Foto: Susan Wiendels
Het gemeentehuis van Montferland. Foto: Susan Wiendels

Nieuw college in Montferland

's-HEERENBERG – Montferland heeft een nieuw college van burgemeester en wethouders. Walter Gerritsen, Oscar van Leeuwen (beiden CDA), Ruth Mijnen (D66), Wim Sinderdinck (LBM) en Martin Som (VVD) staan komende vier jaar samen met burgemeester Peter de Baat aan het roer van de gemeente. Donderdagavond 26 april werd het vijftal beëdigd.

Dat gebeurde niet unaniem. 22 van de 25 raadsleden steunden de herbenoeming van Walter Gerritsen, die zijn functie parttime (80 procent) gaat vervullen. Partijgenoot Oscar van Leeuwen gaat wel fulltime aan de slag. Zijn benoeming vond steun bij 21 van de 25 raadsleden. Martin Som en Ruth Mijnen gaan hun nieuwe functie net als Walter Gerritsen parttime invullen: 0,8 fte. Som kreeg support van 23 collega's; Mijnen van 22.
Het meest opvallende was dat de benoeming van Wim Sinderdinck niet op volledige steun van de coalitiepartijen kon rekenen. Slechts zestien raadsleden stemden voor, terwijl de coalitie goed is voor negentien zetels in de gemeenteraad. Wie de drie tegenstemmers zijn, is niet bekend. De stemming verliep schriftelijk en anoniem. Over de invulling van de portefeuilles is nog niets bekendgemaakt. Voor de beëdiging van het nieuwe college werd er afscheid genomen van de wethouders Rob Visser (VVD) en Ingrid Wolsing (PvdA). Visser nam onlangs zelf het besluit om te stoppen na zestien jaar wethouderschap. Ingrid Wolsing was wel graag vier jaar doorgegaan, maar haar partij viel tijdens de coalitiebesprekingen buiten de boot. Dat vijf collega's desondanks hun voorkeur uitspraken voor haar als nieuwe wethouder doet haar goed. "Ik ben teleurgesteld in het CDA ja en dan druk ik me zacht uit", vertelt Wolsing. "Maar het is niet anders, samen met Lijst Groot Montferland gaan we oppositie voeren." De totstandkoming van het nieuwe college betekende dat er vijf raadsplekken vrijkwamen. Deze worden ingenomen door Chiel Polman (CDA), Wilfried Linssen (CDA), Mark Heebing (D66), Jaco Gerritsen (VVD) en John van Schriek (LBM).

Meer berichten