EHBO onderweg... of toneel? Foto: Joke Burink
EHBO onderweg... of toneel? Foto: Joke Burink

Veertig jaar Vrolijk in Kilder

KILDER – Kilder was 'Vrolijk' op zondag 15 april. Ballonnen sierden het dorp, waar die dag het 40-jarig bestaan van toneelvereniging Vrolijk werd gevierd. Met vier eenakters in twee rondes speelden leden, oud-leden en figuranten voor ruim 300 toeschouwers hun rol op wel hele bijzondere locaties in het dorp.

Door Joke Burink

Het publiek was getuige van een moordzaak in meubelwinkel Bulsink, le café Francais in café zaal Teunissen, Woensdag Gehäcktdag in basisschool Laetare en Opera Arrogantia in het Kelrehuus. De namen van de eenakters waren veelbelovend, maar dat was het toneelspel ook. Opmerkelijk was dat het toneelspel verder reikte dan de vier genoemde locaties. Buiten bij de rode loper voor het Kelrehuus en onderweg naar de locaties toonden ook de EHBO'ers hun creatieve kant met het publiek in de hoofdrol.

Toneelspeler en PR-man Theo Tiemessen (PR) vertelt: "Voor dit jubileum hebben we een speciale setting bedacht, daar komt heel wat voor kijken. We moesten allereerst toestemming hebben om op de verschillende locaties te mogen spelen. Daarna is een groep van schrijvers aan de gang gegaan om voor elke locatie een passend toneelstuk te maken en heeft Maike Weening de regie gedaan. Er zijn ook oud-leden die voor deze speciale uitvoering een figurantenrol of gastrol hebben gespeeld. Bij de organisatie van deze dag zijn veel mensen betrokken. Technici, maar ook mensen van de carnavalsvereniging bijvoorbeeld. Zij hebben de groepen toeschouwers naar de locaties begeleid."

Betrokkenheid
De toneelvereniging heeft feitelijk maar zestien vaste spelers, maar toch voelen veel mensen uit Kilder en omgeving zich erbij betrokken, dat blijkt wel uit de 300 verkochte kaartjes voor de jubileumvoorstelling Vrolijk In Vieren. Een van de trouwe toeschouwers is Willy Wichers. Hij woont in Zeddam, maar raakte lange tijd geleden via zijn Kilderse zwager betrokken bij het Kilderse verenigingsleven. "Daardoor ligt een stuk van mijn leven nu hier", licht hij toe. "In kleine dorpen zoals Kilder en Braamt is het verenigingsleven en de betrokkenheid erg belangrijk. Dat zie je ergens anders niet op deze manier."
Welkom- Theo Tiemessen is trots op wat Vrolijk ook dit jaar weer heeft gepresteerd. Toch blijft er altijd wat te wensen over. "We willen er graag leden bij krijgen, vooral in de leeftijdsgroep van 18 tot 28 jaar. We spelen elk jaar één productie."

Tijdens Vrolijk In Vieren speelden ook drie jeugdspelers, iemand met een niet-Nederlandse achtergrond en een speler met een hulphond mee. Hiermee toont de toneelvereniging aan dat iedereen welkom is. Ook is het soms mogelijk om andere talenten van de spelers te benutten. Zo kon Irma Ten Brinke in de rol van Selma, aan het slot van de laatste eenakter op verrassende wijze haar zangtalent als operazangeres laten horen. Een staande ovatie van het publiek was in het Kelrehuus de beloning voor alle spelers en medewerkers. Daarna volgde een receptie voor iedereen die zich bij toneelvereniging Vrolijk betrokken voelt of Vrolijk een warm hart toedraagt.

Meer berichten