Het hoge hek gaat weg en het speeltuintje erachter komt erbij. Foto: Joke Burink
Het hoge hek gaat weg en het speeltuintje erachter komt erbij. Foto: Joke Burink

Vijf lokale initiatieven beloond met euro's

Het beste idee van Braamt

Door Joke Burink

BRAAMT – Maar liefst vijf ideeën behoren tot de beste van Braamt, zo maakte de Dorpsraad onlangs bekend. Het beste idee van Braamt werd door de Dorpsraad georganiseerd, omdat de gemeente Montferland 25.000 euro subsidie heeft toegekend voor initiatieven op het gebied van de leefbaarheid.

De gemeentelijke maatregel Ondersteuning LeefbaarheidsInitiatieven in Euro's, ook wel OLIE genoemd, werd alleen toegekend aan de kleine dorpskernen in de gemeente. Daar dreigen steeds meer voorzieningen te verdwijnen, zo heeft Braamt al geen buurtsuper meer.

Om in aanmerking te kunnen komen voor een financiële bijdrage moesten de beste ideeën van Braamt wel voldoen aan de door gemeente Montferland opgelegde criteria. Dat betekent dat de initiatieven een bijdrage leveren op het gebied van zorg en dienstverlening, verbeteringen aan de infrastructuur, voorkoming van een isolement , belangenbehartiging en de leefbaarheid in Braamt. "Er kwamen vijf ideeën binnen, die op 1 maart door de initiatiefnemers aan de Dorpsraad zijn gepresenteerd", licht Sonja Schepers namens de Dorpsraad toe. "Aan de hand van deze presentaties, zijn we tot een verdeling van de subsidie gekomen."

Verdeelsleutel
11.000 euro is bestemd voor een servicepunt in het Dorpshuis, eveneens 11.000 euro gaat naar de vernieuwing van het schoolplein van basisschool De Boomgaard. 1500 euro is voor stichting De Boomband om nieuwe instrumenten aan te schaffen, 1000 euro voor de organisatie van het kerstdiner -kerst vier je niet alleen- en 500 euro voor museum Home of Football.

Het meeste geld gaat dus naar het servicepunt en het schoolplein. Het servicepunt in het dorpshuis moet een plek worden waar mensen elkaar ontmoeten, een kopje koffie drinken en de krant kunnen lezen. Zeker niet onbelangrijk is om daarnaast ook de mogelijkheid te bieden om er wat boodschappen te kunnen halen, nu de Spar uit het dorp weg is.

Buurtplein
Het schoolplein van basisschool de Boomgaard wordt vernieuwd. Schoolleider Remco Brinkhuis vertelt: "Het schoolplein moet meer een buurtplein worden. Nu staat er nog een hekwerk omheen, maar dat gaat weg. Het plan is om het gemeentelijke speeltuintje bij het plein te betrekken en alles opnieuw in te richten. Alles wordt opnieuw bestraat, er komen een aantal nieuwe speeltoestellen en er is meer ruimte voor uitdaging." In het nieuwe plan wordt ook rekening gehouden met een voetbalveldje, een waterbaan en een soort theatertje, het laatstgenoemde was een suggestie van de leerlingen. Komend weekend wordt al een begin gemaakt met het verwijderen van de haag bij het hoge hekwerk, uiteindelijk moet het plein toegankelijker worden voor iedereen.

Alle initiatiefnemers zijn inmiddels van de voorgenomen subsidietoekenning op de hoogte gesteld. Op dit moment wordt nog gewacht op de goedkeuring van de gemeente Montferland om de beste ideeën van Braamt tot uitvoering te kunnen brengen.


Op zoek naar reptielen in Bergherbos

's-HEERENBERG - Wie benieuwd is naar de plekken waar hagedissen en slangen leven in het Bergherbos, kan met de boswachter mee op tocht op zondag 29 april vanaf 14.00 uur door de reptielencorridor. Het moet al gek gaan, als er geen hagedissen te zien zijn. Deelname kost vijf euro voor leden van Natuurmonumenten en acht euro voor niet-leden, kinderen van leden vier euro; kinderen niet-lid zeven euro. Tickets zijn alleen van tevoren te koop via DE WEBSITE. Deze wandeling is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Er is van alles te ontdekken over het leven van hagedissen en slangen tijdens deze wandeling in het Bergherbos. De boswachter neemt de deelnemers mee naar de reptielencorridor, een speciale zone in het Bergherbos die ruim tien jaar terug speciaal voor hagedissen en slangen is aangelegd. De aanleg heeft effect gehad, want het aantal reptielen is in deze jaren aanzienlijk vergroot. Hagedissen en slangen zijn koudbloedig en moeten zich 's ochtends daarom eerst opwarmen voordat ze naar voedsel kunnen zoeken. Tijdens deze wandeling ontdekken de deelnemers de plekken waar hagedissen en slangen zich kunnen opwarmen, wat ze eten, waar ze hun voedsel zoeken en waar ze verkoeling vinden op zomerse dagen.


www.natuurmonumenten.nl


Oefen-eventingderby toegevoegd aan programma CH

LOERBEEK - In het pinksterweekend van zaterdag 19 en zondag 20 mei houdt Ruitervereniging 't Stille Wald weer het jaarlijkse concours hippique aan de Groot Lobberikweg in Loerbeek. Naast springen en dressuur, tevens selectiewedstrijd voor de Gelderse Kampioenschappen, vindt er dit jaar voor het eerst een Oefen-eventingderby plaats.

De nationale bond, de KNHS, is momenteel deze discipline actief aan het promoten. Het organiseren van zo'n oefenderby past daarom binnen de ontwikkelingen van de KNHS om de Eventing Derby in de toekomst als een aparte klasse, met winstpuntenregeling te gaan beschouwen. Tijdens de oefenderby van rv 'tt Stille Wald kan op laagdrempelig niveau kennis worden gemaakt met het rijden van crosshindernissen. Voor zowel paarden als pony's is er de mogelijkheid mee te doen. Hierbij wordt onder andere gebruikt gemaakt van, speciaal door de KNHS ontwikkelde hindernissen. Er zal een parcours van 50/60 cm en een parcours van 70/80 cm uitgezet worden. De oefenderby zal, samen met het springen voor de paarden, plaats vinden op zondag 20 mei. De dressuurwedstrijden voor zowel paarden als pony's evenals de springwedstrijd voor pony's vinden plaats op zaterdag 19 mei.

Inschrijven voor de oefenderby kan door het sturen van een e-mail naar rvstillewald@outlook.com, inschrijven voor de spring en dressuurwedstrijden kan via Mijn KNHS. Het evenement is aan de Groot Lobberikweg 4 in Loerbeek.

Meer berichten