Mimosa geeft het ultieme voorjaars- en vakantiegevoel. Foto: Josée Gruwel
Mimosa geeft het ultieme voorjaars- en vakantiegevoel. Foto: Josée Gruwel

'Achter Doetinchem kent ons niemand'

Veel bezoekers op Tuinbeurs

DOETINCHEM – Daar stonden ze: twee levensgrote boompjes van de Acacia Dealbata. In de volksmond mimosa geheten. Voorbijgangers op de Tuinbeurs stonden erbij stil en roken eraan. "Dat is nou precies waarom we hier als standhouder zijn," vertelde Robert Venhorst van Venhorstplant uit Megchelen. "Om mensen een voorjaars- en een vakantiegevoel te geven. Met het zien en de geur van mimosa waan je je in Zuid-Frankrijk."

Door Josée Gruwel

Wie vrijdag, zaterdag of zondag de Tuinbeurs bezocht, werd in een lommerrijke omgeving ontvangen. Via een mooie route werden de bezoekers langs de negentig stands geleid, waar standhouders uit de regio en daarbuiten showden wat ze in huis hadden en volop advies gaven. Werkelijk alles wat maar met een tuin te maken kan hebben was er te zien: van tuinaanleg tot dakgootbescherming, van terrasoverkapping tot ongediertebestrijding en van grasmaaier tot zwembad.
Dus was het er druk, evenals vorig jaar toen de beurs voor het eerst in Doetinchem werd gehouden en er zo'n negenduizend bezoekers kwamen. "Dat aantal halen we dit jaar ook wel", vertelde organisator Maurits Heebink uit Silvolde zondagmiddag.

Nieuw op de markt
Remy en Martin Maertzdorf uit Doetinchem waren op zoek naar ideeën. "En natuurlijk of er nog nieuws op de markt is." Dat nieuws hadden ze al snel gevonden. Ze lieten een foldertje zien met foto's van een zogenaamde 'stapeltuin', plantenbakken – van groot naar klein – op elkaar gestapeld. "Leuk toch. Hoef je om aardbeien te plukken niet te bukken."
Hun elfjarige kleindochter Nicolet was mee. "Ik kijk hier heel goed en vind heel veel heel leuk, want ik hou van tuinieren, van werken met groen." Ze wil hovenier worden en gaat volgend jaar naar het AOC.

Bedrijven in de buurt
Wendy Massop, van hoveniersbedrijf en ontwerpbureau Massop uit Voorst (Oude IJsselstreek), showde een speciale verticale wand met planten en aarde. Ook brandden in haar stand robuuste buitenhaarden. "Het is de eerste keer dat we meedoen op deze leuke beurs. De sfeer is goed, de bezoekers hebben alle tijd." Marvin van Peer Sierbestrating beaamde dat. "Leuke, geïnteresseerde mensen die we onze nieuwe, geprinte betonnen tegels kunnen laten zien."
Jan en Arnold Arends (Gebroeders Arends) uit Wichmond stonden in een door hen aangelegde tuin, met veel groen, een houten pergola en een bronzen beeld dat water liet vloeien. "Het is een knusse beurs die klanten oplevert om naartoe te gaan voor een tuinontwerp."
Urbain de Jonge van hoveniersbedrijf For U Green uit Duiven liet een stijlvol en gezellig ingerichte onderhoudsvrije kleine tuin zien. "Mensen zoeken hier gericht naar bedrijven in hun buurt. Ons motto is: alles kan!"
"Naamsbekendheid, daar is het ons natuurlijk ook om te doen," vertelde Robert Venhorst, "want achter Doetinchem kent niemand ons bedrijf."

Eenmansactie
Maurits Heebink organiseerde de Tuinbeurs. "Ja, ik voer van begin tot eind een eenmansactie uit. Daardoor zijn de lijnen kort. Natuurlijk kan ik terugvallen op betrouwbare hulp. Dit jaar verliep alles qua organisatie prima, maar zaterdag was een zwarte dag, want toen was er brand geweest in een schuur bij Ecogroen in Wehl, een bedrijf waarvan de jongens ook bij ons op de beurs staan."
Volgend jaar weer hier een Tuinbeurs? "Als deze locatie dan beschikbaar is."

Meer berichten