Schier je weg

"Start proefboringen bij Schiermonnikoog". Zo luidt de kop boven een artikel waarin een Brits olieconcern toestemming krijgt naar gas te boren in de Noordzee, 18 kilometer boven Schiermonnikoog.
Krijg nou wat! Mijn veters sprongen spontaan uit de schoenen van verontwaardiging. Hoe durven ze? Schiermonnikoog, mijn favoriete vakantiebestemming, heilige grond, nationaal park, beschermd natuurgebied, daar blijf je met je poten vanaf.
Minister Wiebes van Economische Zaken stelt dat de eilanders zich geen zorgen hoeven te maken. Het olieboorplatform ligt een eind boven de kust ('Je kunt het nauwelijks zien'), hij verwacht geen bodembewegingen, zoals in Groningen en er zou nog geen sprake zijn van winning.
Ja, ja, nog niet maar volgens de Britten overtrof de proefboring alle verwachtingen en gaat het om een gasveld met 'een substantieel volume'. Nou, dan weet je het wel, als het om handel en geld gaat, delven alle belangen, zoals dat van de natuur, het onderspit. Schiermonnikoog voelt zich compleet overvallen. Maar de strijd is nog niet gestreden.
In een tijd waarin de mensheid de halve wereld over reist is het misschien oubollig om een Waddeneiland als favoriete vakantiebestemming te hebben. Dat mag zo zijn, maar Schiermonnikoog heeft bij mij altijd een gevoel van vrijheid opgeroepen. Op het moment dat je met de boot vanuit Lauwersoog vertrekt laat je het vasteland met al zijn sores achter je. De zee, de branding, het strand, de duinen, de stormachtige wind, het geluid van zeemeeuwen en de afwezigheid van auto's maken dat vrijheidsgevoel compleet.
Eind vorige eeuw ging ik er jaarlijks naartoe, deze eeuw is het er niet van gekomen. Maar daar komt volgende maand verandering in. Dat kan ik laten zien – om met Boudewijn de Groot te spreken - hoe sterk de eenzame fietser is, die krom gebogen over zijn stuur tegen de wind, zichzelf een weg baant. Dan hoop ik van de eilanders te horen of ze zich echt zorgen maken over die gasboringen. De eerste protesten zijn al verschenen. 'Laat ons niet zakken', luidt een van de teksten. Burgemeester Van Gent heeft zich geschaard aan de zijde van de actievoerders. Volgens haar is gaswinning 'niet meer van deze tijd'.
Schiermonnikoog weet zich gesteund door een machtige bondgenoot: Greenpeace. Activisten van deze milieuorganisatie hielden enige tijd het platform bezet en hingen een spandoek op met de tekst 'Schier je weg, Van Gas Los'. Greenpeace vindt dat het gebruik van aardgas moet stoppen. Het zoeken naar nieuwe gasvoorraden is de omgekeerde wereld in de wetenschap dat Nederland bezig is minder afhankelijk te worden van aardgas. Daarnaast wordt gewezen op het gevaar van bodemdalingen.
Deze actie is voorbij, maar de strijd gaat door, stelt Greenpeace. "Burgers, zoals die op Schiermonnikoog en in Groningen, pikken het niet langer dat grote bedrijven hun belangen ondergeschikt maken aan snel gewin."
Kijk, zo horen we het graag. Gelukkig zijn er nog steeds mensen en organisaties die geld en winst niet centraal stellen maar zich actief verzetten tegen het Grote Graaien, dat tegenwoordig zo normaal is.

Meer berichten