Maria Schlaghecke, Maria Gertsen, Adri van den Dikkenberg en Martien ten Hoeve (Vrijwilligersplein). Foto: Joke Burink
Maria Schlaghecke, Maria Gertsen, Adri van den Dikkenberg en Martien ten Hoeve (Vrijwilligersplein). Foto: Joke Burink

Veel taken om het cultuurhistorisch erfgoed te behouden en door te geven

Stadsmuseum Bergh zoekt vrijwilligers

's-HEERENBERG - In de reeks over vrijwilligersorganisaties staat deze week Stadsmuseum 's-Heerenberg in de schijnwerpers. Het jonge museum met geschiedkundige volksverhalen heeft meerdere vrijwilligers nodig voor verschillende functies.

Door Joke Burink

Adri van den Dikkenberg, Maria Gertsen en Maria Schlaghecke zijn gastvrouw in Stadsmuseum Bergh, dat op 7 juli 2017 officieel werd geopend. "Dat houdt in dat we de kaartjes verkopen, de bezoekers welkom heten en uitleggen wat er in het museum te zien is. Tevens maken we de mensen wegwijs met de audiotour op de tablet en zijn wij als gastvrouw of -heer het aanspreekpunt bij vragen", vertelt Schlaghecke.
Totaal zijn er 26 vrijwillige gastvrouwen en -heren. "Dat lijkt misschien veel, maar dat is het niet", zegt Gertsen die ook de roosters maakt. "In de winterperiode is het museum alleen op zaterdag- en zondagmiddag open, maar vanaf tweede paasdag is het museum zes dagen per week van 10.30 tot 17.00 uur geopend, alleen op dinsdag zijn we gesloten. We werken altijd in tweetallen een dagdeel, dat betekent dat op één dag al vier mensen nodig zijn. Sommige mensen staan wekelijks ingepland, andere één keer per maand, het is net wat de vrijwilliger zelf wil. We zijn blij met alle hulp, maar vooral op de zaterdagen en zondagen hebben we dringend extra handen nodig."
Moet een goede gastvrouw of -heer ook heel veel weten van de streekgeschiedenis? "Nee hoor,"antwoordt Van den Dikkenberg, de informatie is in het museum en via de audiotour te vinden. Daarnaast hebben we een werkmap waar nog extra informatie in staat. Het is natuurlijk wel belangrijk dat iemand affiniteit heeft met het museum en de geschiedenis, en dat iemand vriendelijk, sociaal en behulpzaam is. Nieuwe vrijwilligers kunnen sowieso eerst proefdraaien om te kijken hoe het bevalt, de andere vrijwilligers helpen met inwerken."

"Het is leuk werk om te doen", gaat Van den Dikkenberg verder. "Je leert nieuwe mensen kennen en er zijn medewerkersbijeenkomsten waar we de plannen bespreken, zoals de evenementen die we organiseren. Voor de evenementenwerkgroep hebben we ook heel hard mensen nodig; om mee te denken, maar ook voor de uitvoering. Die werkgroep is bijvoorbeeld betrokken bij de opening van het zomerseizoen (tweede paasdag), het Grenslandfestival, het Mechteld ten Ham Weekend, Open Monumentendag en de Hanze Umzug.

Scholen
Een andere wens is dat we ook graag meer educatieve activiteiten willen ontwikkelen voor scholen. Daarom hopen we ook dat (oud-)leerkrachten of mensen die ervaring hebben met kinderen zich zullen aanmelden. Tevens willen we graag een werkgroep arrangementen oprichten. Deze vrijwilligers zullen zich bezig houden met het bedenken van combinatie- en groepsaanbiedingen."
"Er is heel veel veel te doen, maar we hebben met zijn allen ook al heel veel moois gecreëerd", besluit Schlaghecke.
Om het cultuurhistorisch erfgoed te behouden, te beheren en door te geven zijn veel vrijwilligers nodig. De vrijwilligers van het Stadsmuseum houden daarom in samenwerking met Welcom Vrijwilligersplein Montferland een inloopspreekuur op vrijdag 9 maart tussen 19.00 tot 20.30 uur en op zaterdag 10 maart tussen 13.30 uur en 16.30 uur in het Stadsmuseum (J. Van Esserenhuis), Marktstraat 3 's-Heerenberg. Een aantal vrijwilligers staat dan klaar om alle informatie te verstrekken. De vacature gastvrouw – heer staat ook vermeld in de vacaturebank van Welcom Vrijwilligersplein Montferland.


www.iedereenwelcom.nl
www.stadsmuseumbergh.nl

Meer berichten