De popband van het Ludgercollege, winnaar van de vakjuryprijs. Foto: PR
De popband van het Ludgercollege, winnaar van de vakjuryprijs. Foto: PR

Interscolair Muziek Festival geeft talent de ruimte

DOETINCHEM - De vier winnende acts die aan het eind van het zesde Interscolair Muziek Festival (IMF) op het podium staan zijn een afspiegeling van al het muzikale talent dat er in deze regio te vinden is. Die conclusie is te trekken na een muziekavond van hoog niveau in de Bizetzaal van muziekschool Oost-Gelderland. Leerlingen van vier scholen in het voortgezet onderwijs in de regio schotelden de bezoekers een gevarieerde en boeiende avond voor.

Het Isala, het Ulenhof college, het Ludgercollege en het Rietveld Lyceum hebben samen met Muziekschool Oost-Gelderland en ArtEZ conservatorium een mooi samenwerkingsverband opgezet waarmee jong, muzikaal talent de ruimte krijgt zich muzikaal te ontwikkelen. Het IMF is één van de hoogtepunten in deze samenwerking. Tijdens het festival strijden verschillende leerlingen van de scholen om vier prijzen. Twee in de categorie 'pop' en twee in de categorie 'klassiek'. In beide categorieën zijn zowel een publieksprijs als een vakjuryprijs te winnen.
Het programma van de zesde editie van het IMF was met vijftien onderdelen zeer afwisselend. Sterke solistische optredens werden afgewisseld met duo's, trio's en een popband. In het programma lieten ook de muzikanten van de vooropleiding conservatorium van zich horen, voor hen was deze avond tevens een beoordelingsavond. Dat was ook het geval voor studenten van de opleiding Sound en Vision van het Rijn IJsselcollege. Zij deden hun proefexamen op het gebied van licht en geluid en dat zag er veelbelovend uit en ook het geluid was over het algemeen goed verzorgd.
"De vier acts die nu gewonnen hebben zijn terechte winnaars, maar de verschillen zijn bijzonder klein. Het was voor ons als jury een hele moeilijke keuze dit jaar", aldus muziekschool directeur Henk Lubberdink die samen met Marcel Savelkoul (musicus/coördinator ArtEZ) en Remco Wijnands (pianodocent muziekschool Oost-Gelderland en popmuzikant bij Saint 'n Sinners) de jury vormde.
Het publiek kon stemmen op alle deelnemende muzikanten en in de categorie pop kreeg gitariste Janna Baerends (Ulenhofcollege) de meeste stemmen. Met haar zelf geschreven nummer 'Time goes by' wist zij het publiek te boeien. Dat was zeker ook het geval bij het piano duo Job Römer en Wietse Uittenbogaard (beiden Ulenhofcollege). Zij speelden op twee piano's de themamuziek van computergame 'Twilight of the Gods' en deden dat zeer geconcentreerd en volledig uit het hoofd.
De vakjury was het meest onder de indruk van de popband van het Ludgercollege met het nummer 'The chicken' van Jaco Pastorius. Veerle den Hartog, Pelle Steverink, Bart Schuurman, Timo van de Sande en Gerben Hobelman speelden dit nummer volgens de jury "zeer funky en met het juiste gevoel." In de categorie klassiek mocht pianist Derk-Jan Terpstra (Rietveld Lyceum) met een zeer overtuigende vertolking van 'Besame mucho' zich als winnaar laten feliciteren.
De prijzen voor de publiekswinnaars pop en klassiek betreffen een uur coaching op het ArtEZ college en een demo opname, aangeboden door Sound & Vision. Derk-Jan Terpstra kreeg een waarde cheque van 200 euro aangeboden door Eric Sloot Pianoservice en datzelfde bedrag was ook door Brugman Muziek in Gaanderen beschikbaar gesteld voor de winnende act in de categorie pop.


Boekenweek: Natuur staat centraal in de Bibliotheek

DOETINCHEM - Het thema van de 83ste Boekenweek, die van zaterdag 10 tot en met zondag 18 maart plaatsvindt, is Natuur. In dit kader organiseert Bibliotheek West Achterhoek op donderdag 15 maart, in 't Brewinc in Doetinchem, een lezing over 'Uilen in Oost Gelderland'.

Dick Langwerden uit De Heurne, sedert ruim dertig jaar lid van de Kerkuilenwerkgroep Achterhoek en Liemers, verzorgt de lezing over inheemse uilen. De lezing bestaat uit een algemeen gedeelte waarin de meest voorkomende uilen in Oost Nederland de aandacht krijgen: de steenuil, bosuil, ransuil en de kerkuil. In de lezing staat laatstgenoemde soort centraal.
Middels een diavoorstelling wordt informatie gegeven over de leefwijze van de kerkuil, het territorium, het broeden en verzorgen van de jongen. Ook de prooikeuze, de doodsoorzaken en onderzoek naar het trekgedrag komen aan bod.
Tenslotte wordt nog een en ander verteld over de ontwikkeling van de kerkuilenstand, zowel in de Achterhoek en Liemers als landelijk.
Aanvang van de lezing is 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Deelname is gratis, aanmelden kan via www.biebnieuws.nl of via klantenservice 0314-333445.
Ook in de andere vestigingen van Bibliotheek West Achterhoek worden diverse activiteiten georganiseerd. Kijk voor het complete overzicht van activiteiten op de website.

Meer berichten