Vrijwilligers zoeken versterking voor hun team. Foto: Joke Burink
Vrijwilligers zoeken versterking voor hun team. Foto: Joke Burink

Enthousiast team vrijwilligers zoekt versterking

Senioren-voorlichters voor welzijn, veiligheid en beweging

Door Joke Burink

DIDAM - Duizenden vrijwilligers steken de handen uit de mouwen tijdens het bekende NL Doet, dat dit jaar op 9 en 10 maart plaatsvindt. Veel mensen zijn echter ook buiten deze dagen actief als vrijwilliger. Al enkele jaren zet Welcom Vrijwilligersplein Montferland zich in om vrijwilligers te werven, te begeleiden en te koppelen met verschillende doelgroepen. De komende weken besteedt Montferland Nieuws aandacht aan een aantal vrijwilligersgroepen. In deze editie komen de seniorenvoorlichters aan het woord, een belangrijke groep die met de toenemende vergrijzing wel wat versterking kan gebruiken.

Inwoners van de gemeente Montferland die de 65 jaar zijn gepasseerd, kunnen van de gemeente een brief verwachten, waarin een gratis huisbezoek van een seniorenvoorlichter wordt aangeboden. Diny Polman is één van de zeven seniorenvoorlichters die de 65-plussers thuis bezoekt. Polman: "Mensen hebben vaak vragen op sociaal gebied, over bewegen of veiligheid in huis. Soms zijn er geen concrete vragen, maar blijkt er tijdens het gesprek toch een behoefte aan ondersteuning te zijn. Dat kan bijvoorbeeld betrekking hebben op eenzaamheid of hulp in het huishouden, bij vervoer of het invullen van formulieren. Wij kunnen dan de mensen helpen in hun zoektocht."
De seniorenvoorlichters hebben tijdens hun bezoek een werkmap bij zich met vragen, waardoor de behoefte snel duidelijk wordt. Achterin de map is de seniorenwijzer opgenomen met betrekking tot welzijn, veiligheid in huis en bewegen. Dit naslagwerk mag de 65-plusser houden, zodat hij er ook later gebruik van kan maken.

Veilig
Ook Gerard Lamers is seniorenvrijwilliger. "Dat is zo gelopen omdat ik mezelf afvroeg wat ik kon doen om mijn huis in orde te maken, zodat ik er in de toekomst veilig kan blijven wonen. Zodoende kwam ik terecht bij Thuis in Montferland en de gehanteerde vragenlijst sloot precies aan op mijn situatie. Nu kom ik zelf met die vragenlijst bij de mensen thuis en doorlopen we samen het hele huis. Men heeft vaak niet in de gaten welke onveilige situaties er ontstaan door losse snoertjes of door op stoelen te klimmen. Ik ken een geval waarbij een mevrouw al veertig jaar lang elke ochtend op de stoel klom om een bovenlichtje open te doen, totdat het een keer fout ging en ze in het ziekenhuis belandde."

Bewegen
Peter Aal, ook seniorenvoorlichter, knikt. "Mensen denken dat iets goed blijft gaan omdat ze het altijd al zo deden, maar ze vergeten dat ze wel veertig jaar ouder zijn geworden. Jaarlijks gaan er 4.000 mensen dood als gevolg van een val en moeten er 100.000 medisch behandeld worden. Daarom is het zo belangrijk om in balans te blijven en veel te bewegen. We hebben hier in Montferland wel zo'n dertig beweegmogelijkheden. Op maandagochtend bijvoorbeeld, sport een groep van zevenentwintig 60-plussers, we hebben fysiotherapie waar een fitheidstest kan worden gedaan, er is de beweegtuin en er is ook valpreventie. Ik ben zelf nogal van de sport, dus kan ik senioren ook vertellen waarom bewegen belangrijk is en wat het sportprogramma inhoudt."

Gepassioneerd
De seniorenvoorlichters spreken gepassioneerd over hun vrijwilligerswerk, maar gezien de toenemende groep 65-plussers zijn er meer collega's nodig. Polman: "Het is een hele leuke vrijwilligersfunctie omdat je dicht bij de mensen staat en je zelf kunt bepalen hoe vaak en wanneer je bezoeken gaat afleggen."
Alle seniorenvoorlichters doen zelf ook mee aan trainingen, instructiedagen en hebben regelmatig overleg. Dat allemaal samen maakt dat dit vrijwilligerswerk veel voldoening geeft. Mensen die ook geinteresseerd zijn in het werk als seniorenvoorlichter in Montferland, kunnen op 6 maart tussen 10.30 en 13.00 uur naar het Albertusgebouw in Didam komen. Dan vindt daar een inloopspreekuur plaats waarbij seniorenvoorlichters en coördinator Elize Navis nadere toelichting geven. Tevens is Martien ten Hoeve van het Vrijwilligersplein aanwezig om informatie te geven over diverse mogelijkheden van vrijwilligerswerk.
Voor vragen of meer informatie kan men ook bellen met de welzijnslijn van Welcom: tel. 0316-292828 (9.00 tot 12.00 uur). E-mailen kan ook: welzijnslijn@welcommail.nl.

reageer als eerste
Meer berichten