Prins Thiemo I en de drie ambassadeurs van de Vrijwilligers van het Gertrudis te zien. Foto: Thijs Heering.
Prins Thiemo I en de drie ambassadeurs van de Vrijwilligers van het Gertrudis te zien. Foto: Thijs Heering.

Berghse Kei voor vrijwilligers Gertrudis

's-HEERENBERG - De hoogste onderscheiding van carnavalsvereniging d'Olde Waskupen is uitgereikt aan de vrijwilligers van woonzorgcentrum en verpleeghuis Gertrudis in 's-Heerenberg. Zij kregen op vrijdagavond 9 februari uit handen van Prins Thiemo I de Berghse kei uitgereikt.

Jaarlijks reikt het bestuur van de carnavalsvereniging de Berghse Kei uit aan een persoon of instelling die zich op maatschappelijk of sociaal-cultureel gebied verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving. Dit keer ging die eer uit naar de vrijwilligers van het Gertrudis, waardoor zij in het vervolg door het leven gaan als Ridder in de orde van de Berghse Kei. In het eigen Hof van Hedel (binnenplaats van het Gertrudis) kregen vrijwilligers Netje Berndzen-Kniest, Wilco van den Berg & Gert Wassink deze onderscheiding. Zij fungeerden als de drie ambassadeurs van alle vrijwilligers.
Door de bezuinigingen in de zorg en juist in deze tijden, wanneer de zorgvraag erg hoog is, krijgen de werknemers van Gertrudis veel voor hun kiezen. Er is bijna alleen tijd voor echte zorg en minder tijd voor de menselijke kant. Daar zetten de vrijwilligers van het Gertrudis zich voor in. Zij maken voor de mensen het verschil tussen gewoon oud worden en fijn oud worden. Zij besteden hun vrije tijd, samen met de verzorgsters van de dagbesteding van het Gertrudis, aan activiteiten met de mensen. Denk daarbij aan spelavonden, wandelingen maken, koffie schenken of krant lezen. Zij maken het voor de bewoners van het Gertrudis aangenamer op hun oude dag.

Commandeurs in de orde van d'Olde Waskupen
Drie andere belangrijke onderscheidingen die al eerder op de avond uitgereikt werden zijn de commandeurs in de orde van d'Olde Waskupen. Dit gebeurde na het onthullen van het monument op het Stadsplein. Commandeurs zijn mensen die zich ingezet hebben voor het carnavalsfeest in Waskuupstad. Zowel binnen de vereniging als in buurten en straten.

Francina Te Booij werd benoemd tot commandeur in de orde van d'Olde Waskupen, omdat ze heel erg betrokken is geweest bij het carnavalsfeest in 's-Heerenberg. Daarnaast is ze al jaren actief voor de Heemkundekring Bergh en de pastorie en heeft ze sinds eind maart samen met haar man Hans hotel Heitkamp overgenomen. Samen hebben zij ervoor gezorgd dat ook nu het carnavalsfeest in Heitkamp blijft bestaan. Ook heeft ze haar man de ruimte gegeven om veel tijd te steken in de Buutcommissie van d'Olde Waskupen met onder andere als gevolg de pronkzitting XL.

René Loskamp kreeg het commandeurschap voor zijn werkzaamheden binnen de buurtvereniging van de Van Rooijenstraat en de Touwslagersbaan. Ook heeft hij een leidende rol bij de carnavalsvriendenclub de Lutsers. Daarnaast speelt hij in het Hausz orkest dat sinds jaar en dag de muzikale omlijsting verzorgt bij de jeugdpronkzittingen. René is bestuurslid van Harmonie Crescendo en de zwem & poloclub Montferland. Tevens is hij erg druk voor Brandweer Bergh en de organisatie van de concerten van de Barghse jonges.

Fred Willemsen kreeg het commandeurschap, mede dankzij zijn verdiensten binnen de carnavalsvereniging. Hij heeft jaren bij de Raad van XI gezeten, zat in het bestuur van de vereniging als penningmeester en is daarnaast is hij ook al jaren actief als één van de zangers bij de Barghse Jonges. Voor het komende concert van de Barghse Jonges in 2018 is hij wederom de penningmeester van de stichting.

Ook werd een speciale onderscheiding uitgereikt aan de bedenker van het carnavalsmotto van 2018 'Daor geet 't um'. Die eer ging dit jaar uit naar Pieter Hendriksen. Pieter leverde vorig jaar, net zoals oud-prins Jan Meuleman, het motto in, dat uiteindelijk door de Olde Joekels gekozen werd tot het motto van 2018.

Meer berichten