Murder on the Oriënt Express. Foto: Nicola Dove
Murder on the Oriënt Express. Foto: Nicola Dove

Murder on the Oriënt Express in Filmhuis Didam

DIDAM - De thriller Murder on the Oriënt Express draait op vrijdag 16 februari en op maandag 19 februari om 20.00 uur in Filmhuis Didam. Dit is minstens de zesde verfilming van het gelijknamige boek van Agatha Christie, dat in 1934 verscheen.

Christies moordmysterie is een meesterwerk, dat perfect hermetisch in elkaar zit. Ze bedacht het even simpele als ingenieuze plot in 1934: dertien passagiers reizen met de Oriënt-Express, een van hen wordt vermoord, een ander is de beste detective ter wereld die de moord besluit te onderzoeken en de rest heeft een alibi. Dit keer regisseert Kenneth Branagh, die meteen ook Poirot speelt. Zijn versie van het verhaal is zo tot in de puntjes verzorgd en gestileerd als Poirots begin-snor. Hij laat de nachtblauwe stoomtrein door een ijskoud, besneeuwd berglandschap razen. Binnen is het rood en warm. Het kristal fonkelt, het rode fluweel nodigt uit tot zachtjes aaien, de taartjes zijn om de vingers bij af te likken. Het is heerlijk retro, een historisch luxe decor dat zo gelikt is dat het bijna tongue in cheek lijkt. Voor sommigen zal de oplossing van het raadsel bekend zijn, en om dat te compenseren heeft de Branagh een flinke sterrencast tot zijn beschikking van onder meer Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp en Michelle Pfeiffer.
Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Reserveren en meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entree 7 euro, 'Vriend Van': 5 euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open. De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Meer berichten