Teller staat op 140 zonnepanelen

Energie-coöperatie moet nog flink de boer op

DIDAM – Twaalf mensen hebben zich tot nu toe met in totaal 140 zonnepanelen ingeschreven voor het eerste postcoderoosproject van de Energiecoöperatie Montferland Klimaatneutraal (EMK). Om het project Diemse Zon doorgang te laten vinden, moet de teller naar minimaal vierhonderd panelen en vijftig adressen.

"We moeten de komende weken dus flink de boer op", aldus Marije Schulten. Zij is klimaatcoördinator bij de gemeente Monterland en maakt deel uit van EMK. "We roepen vooral ook iedereen die overweegt deel te nemen op zich te melden op onze site www.montferlandklimaatneutraal.nl. Ook bij Bakker Berntsen kan een papieren formulier worden ingevuld en achter gelaten. Alleen samen kunnen we de panelen op het dak krijgen en kan het project slagen."
Zo'n veertig belangstellenden bezochten de informatie-avond op 1 februari in de filmzaal van Meulenvelden. Daar spraken Bart-Jan Krouwel (EMK), wethouder Walter Gerritsen, Plavei-directeur Arjan ter Bogt en Thijs Huls van de Achterhoekse Groene Energie maatschappij (AGEM) over het project, het belang van duurzame energie en hun bijdrage daar aan.
Het verhaal van Thijs Huls over de ins en outs van het project was helder. Zijn boodschap: "Mensen die geen eigen geschikt dak hebben kunnen op deze manier toch meedoen aan het opwekken van duurzame energie tegen gunstige condities. Daarnaast is het leuk om het samen te doen en iets goeds te doen voor de omgeving van het klimaat."
Als het postcoderoosproject doorgaat plaatst EMK straks 550 zonnepanelen op het dak van de appartementengebouwen van Plavei aan de Lockhorststraat en de Ludgerusstraat. Plavei stelt deze daken gratis beschikbaar. Arjan ter Bogt: "Omdat dit soort duurzame initiatieven onze sympathie heeft."
Bewoners met de postcode 6942, 6941, 7031, 7036, 7037, 6909, 6905 kunnen één of meerdere certificaten kopen voor € 250 all-in. Eén certificaat komt overeen met één zonnepaneel, dat per jaar goed is voor 230 kWh aan energie. De terugverdientijd ligt tussen de zeven, acht jaar.

Meer berichten