Eigenaar Gerben Steentjes van GroenRijk met enkele leerlingen van AOC Oost. Foto: Simone Pastoors
Eigenaar Gerben Steentjes van GroenRijk met enkele leerlingen van AOC Oost. Foto: Simone Pastoors

'Belangrijk om leerlingen de liefde voor groen bij te brengen'

DOETINCHEM - Vier lange witte houten tafels met kerstmaterialen. En: heerlijke muffins van Bakker Bart. Eigenaar Gerben Steentjes van tuincentrum GroenRijk Doetinchem, heeft zijn voorbereidingen getroffen. Alles staat klaar voor de 125 eerstejaars en tweedejaars leerlingen kader- onderbouw van AOC Oost. Deze vrijdagochtend komen ze in drie groepen om kerststukjes te maken.

Aan de doorgaande weg van Doetinchem naar Zelhem, staat het grootste tuincentrum (4.000 vierkante meter) van Doetinchem en omstreken. Gerben nam het bedrijf over van zijn ouders die in 1975 zijn gestart. "We hebben altijd stagiairs van AOC Oost gehad en ik heb er ook op school gezeten. Het is belangrijk om leerlingen de liefde voor het groen bij te brengen, ze te laten kennismaken met alle facetten van dit prachtvak. Mede door een stage bij ons, kunnen ze daarna een betere keuze maken."

Groepsgevoel
Voordat de eerste groep verschijnt nog een korte rondleiding door het prachtig aangeklede kerstgedeelte. Buiten staan de laatste kerstbomen. Iets later dan gepland en wat verregend door het fietsen, komt de eerste groep van 42 leerlingen aan onder begeleiding van docenten Ed Cost, Jos de Bogt, Marco Zwienink en moeder Geraldine Thijssen. AVO-docent en mentor Ed Cost: "Dit is de eerste keer dat we hier zijn met zo'n grote groep. Vandaag maken ze een kerststukje, maar na de vakantie gaan we met vervolglessen van verschillende vakken hier verder op in. Op zo'n ochtend als deze, zijn het niet alleen de vakken en cijfers die tellen. Maar het groepsgevoel, de verbinding en samenwerking. Groenrijk is een heel fijn stagebedrijf waar onze leerlingen in hun waarde worden gelaten en vakinhoudelijk groeien."
Hielke Engelbarts uit Ulft heeft zijn kerststuk klaar met plek voor de meegebrachte mini-mopshond en de sierappeltjes uit het bos achter zijn huis. Hielke: "Ik werk graag met mijn handen en ik denk dat ik de richting motoren na deze opleiding ga kiezen. Maar een ochtend als deze vind ik leuk om te doen. Ik ga mijn moeder hiermee blij maken voor kerst."

Open dag MBO: 19 januari en open dag VMBO & Het Groene Lyceum: 24 januari.
Voor meer informatie: www.aoc-oost.nl.

Meer berichten