Jorrick Simmes debuteert op het Nieuwjaarsconcert in Kasteel Huis Bergh. Foto: Josée Gruwel
Jorrick Simmes debuteert op het Nieuwjaarsconcert in Kasteel Huis Bergh. Foto: Josée Gruwel

'Mijn hart ligt bij de klassieke muziek'

Pianist Jorrick Simmes soleert in Kasteel Huis Bergh

Door Josée Gruwel

GAANDEREN – Bij het Nieuwjaarsconcert in Kasteel Huis Bergh, op zondag 14 januari, debuteert de 21-jarige Jorrick Simmes met het eerste deel uit het Eerste Pianoconcert van Frédéric Chopin. "Dit pianoconcert is een van mijn favorieten", vertelt de getalenteerde pianist die tijdens het concert begeleid wordt door het Britten Jeugd Strijkorkest, dat bestaat uit jonge talentvolle strijkers uit Oost Nederland en geleid wordt door Loes Visser.

Jorrick Simmes kreeg vanaf zijn vijfde vioolles op Muziekschool Oost-Gelderland. "Ik wilde toen een ander instrument bespelen dan de piano, waarop mijn ouders spelen", vertelt hij. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en na drie jaar begon hij op dezelfde muziekschool toch ook met pianoles. "Als toevoeging."
Op zijn achtste werd Jorrick toegelaten tot de Jong Talentklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij jarenlang op zaterdagen vioollessen volgde bij Koosje van Haeringen.

In 2014 ging hij zich meer toeleggen op pianospelen. Na een jaar de vooropleiding van het ArtEZ Conservatorium in Arnhem te hebben gevolgd, studeert hij sinds 2015 op het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Jorrick is nu derdejaars. 'Piano' is zijn hoofdvak en 'viool' het bijvak. Volgend jaar hoopt hij zijn bachelor te halen.

Logisch
"Ik moest na het voortgezet onderwijs kiezen. Dat was lastig, ik heb er een heel jaar over gedaan, heb een tussenjaar gekregen om me voor te bereiden op de vervolgstudie. Maar de keuze is logisch: ik kan niets anders dan muziek maken en dan past de piano nog meer dan de viool tot in de kleinste details bij me. Het verschil met de viool is dat je er met alle vingers op kunt spelen. Dat past bij mijn motoriek. Op de piano kan ik helemaal los gaan. Piano spelen betekent voor mij muziek maken en daarbij alle emoties kwijt kunnen."

Samenspelen
Jorrick heeft ondertussen de nodige ervaring opgedaan in samenspelen. Hij speelde viool in jeugdorkesten als het Atheneum Kamerorkest in Den Haag en het Britten Jeugd Strijkorkest in Zwolle.
Dirigente Loes Visser: "Niet alleen als violist, maar ook als pianist speelt Jorrick heel mooi. Hij soleert nu, maar hij is daarnaast een fantastisch begeleider, want hij is een jongen met een absoluut gehoor en een karakter waarbij hij gefocust blijft op wat hij doet. Jorrick laat zich niet afleiden en is betrouwbaar. Qua afspraken kun je op hem bouwen. Al die eigenschappen helpen hem ontzettend in dit vak. Bij het Prinses Christina Concours is hij voor de deelnemende kinderen een rots in de branding. Terwijl de kids zenuwachtig zijn, blijft hij rustig."
Op projectbasis begeleidt Jorrick ook koren. Hij is vaste pianist bij het Varssevelds Mannenkoor.

Soleren
Toen Loes Visser Jorrick in december 2016 vroeg om te soleren bij 'Het Britten' was de keuze qua muziekstuk snel gemaakt. "Mozart en Chopin zijn qua pianoconcerten mijn favoriete componisten. In overleg kozen we voor het eerste gedeelte van het 1ste pianoconcert van Chopin, een concert dat de componist schreef op zijn twintigste. De harmonieën zijn romantisch, dat vind ik mooi. Maar het werk is technisch moeilijk, heel pianistisch. Dat is de uitdaging. Veel oefenen dus. Maar het was fijn om te oefenen. Het stuk is heel gestructureerd. Dat past bij mij. Het bestaat uit passages. Steeds kon ik me op één passage concentreren."
Voor een buitenstaander is het een groot raadsel hoe iemand een dergelijk werk uiteindelijk uit zijn hoofd kan spelen, maar Jorrick geeft de oplossing: "Onthouden is het minst moeilijke. Je oefent niet op uit het hoofd spelen. Je oefent veel en vaak en in combinatie met een absoluut gehoor gaat het dan vanzelf."

Programma
Het Britten Jeugd Strijkorkest, dat jaarlijks veel concerten geeft, op tournee lovende kritieken krijgt en in 2014 een eerste prijs kreeg bij het prestigieuze Summa Cum Laude Festival in Wenen, begeleidt Jorrick bij het Nieuwjaarsconcert. "Dat is heel fijn. Ik heb jaren er jaren in gespeeld. Het orkest heeft uitstraling. Het voordeel is dat ik precies weet hoe er gespeeld wordt bij het Eerste Pianoconcert van Chopin."

Bij het Nieuwjaarsconcert staan onder andere ook op het programma de Holberg Suite van Edvard Grieg en delen uit de Story of an Unknown Actor van Alfred Schnittke. Daarnaast zullen uit het orkest Julia Snijder (zang) en Joshua Herwig (cello) soleren.
Het Nieuwjaarsconcert is op zondag 14 januari vanaf 16.30 uur. Entree 19 euro, vrienden van Huis Bergh 16 euro, kinderen tot 13 jaar/CJP 12 euro en leden van Muziekschool Oost-Gelderland tot 18 jaar 7,50 euro.
Tickets zijn verkrijgbaar aan de zaal of via http://huisbergh.nl/evenementen/.

Meer berichten