Stadsmuseum Bergh op Rotary kerstmarkt

's-Heerenberg - Op zaterdag 9 december, tijdens de Rotary kerstmarkt, staan de vrijwilligers van het Stadsmuseum Bergh in historische kleding met een kraam in de stad. Ze staan er met een grote pan soep van 'vergeten groenten' en delen dit gratis uit aan de bezoekers.

Door Marlous Velthausz

Om 14.00 uur wordt de kerstexpositie met kerststallen en kerstgroepen van pastoor R. De Vreeze uit Braamt door hemzelf geopend. Het Stadsmuseum is mooi aangekleed met een sparrenboom die versierd is zoals dat in de late middeleeuwen gebeurde. Deze kerstexpositie duurt tot en met 7 januari 2018. In de filmzaal draait een historische film en er is een puzzelzoektocht in het museum voor de jeugd.
Tijdens de wintermaanden is het Stadsmuseum open op de zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. Extra voor de expositie zijn ze in de kerstweek van 26 tot en met 30 december geopend van 13.30 tot 16.30 uur. Op 24 en 31 december zijn ze gesloten. Op zondagmiddag 17 december zullen er vanaf 13.30 uur midwinterhoornblazers voor het museum staan. Het museum is gevestigd in het Van Esserenhuis aan de Marktstraat in 's-Heerenberg.

Het museum heeft de eerste maanden al meer dan 1100 bezoekers getrokken. "De bezoekers waren allen zeer lovend en hebben mooie complimenten in het gastenboek geschreven. Binnenkort zal ook de buitenkant van het museum aantrekkelijk worden gemaakt voor het publiek, waardoor het museum beter opvalt in het straatbeeld", aldus Maria Gertsen, persvoorlichter van het Stadsmuseum.

Vrijwilligers gezocht
Ook zijn ze nog steeds op zoek naar vrijwilligers. Vooral voor de werkgroepen educatie, evenementen en exposities. Mensen met organisatietalent en helpende handen voor bijvoorbeeld het Erfgoed festival 2018 'Grensland Gelderland' zijn welkom. Voor de werkgroep educatie doen ze een beroep op (oud-) leerkrachten, die willen meedenken over een educatief verantwoorde aanpak. Daarnaast zijn er voor het nieuwe seizoen ook weer gastvrouwen en -heren nodig, vooral voor de weekenden, om in het museum te staan. Het bestuur heeft een vacature voor de functie van secretaris, waarvoor ze heel dringend een oproep doen.
Er is een werkgroep historische kleding opgericht en die zullen zelf kostuums gaan maken. Ze doen een oproep aan de inwoners van Montferland die misschien nog een kostuum hebben hangen van 600 jaar stad en hier niets meer mee doen, deze zouden willen schenken aan het museum.
Voor aanmelding voor vrijwilligers kan via de mail contact worden opgenomen met: vrijwilligers@stadsmuseumbergh.nl.

Meer berichten