Tanja Loeff neemt het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van Frans Schaars. Foto: Joke Burink
Tanja Loeff neemt het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van Frans Schaars. Foto: Joke Burink

Frans Schaars presenteert Het Herenhuis

Boek als afsluiting ellendig stuk uit zijn leven

Door Joke Burink

's-HEERENBERG – De Didamse schrijver Frans Schaars presenteerde op maandag 4 december zijn nieuwste boek Het Herenhuis. In het bijzijn van genodigden overhandigde de schrijver het eerste exemplaar aan wethouder Tanja Loeff in Gouden Handen in 's-Heerenberg. Deze plek was niet zonder reden. Schaars wilde afrekenen met zijn trauma, ontstaan door het kindermisbruik dat hier in de jaren zestig plaatsvond.

Frans Schaars zat midden jaren zestig op het katholieke jongensinternaat Don Rua (nu Gouden Handen), geleid door de Salesianen van Don Bosco. Wat een fijne tienertijd had moeten worden, werd een lijdensweg van vier jaar. De traumatische ervaringen van die periode bleven Schaars achtervolgen en bezorgden hem jarenlang nachtmerries. Tijdens zijn studententijd besloot Schaars om zijn verhaal van zich af te schrijven. In 1980 was zijn manuscript feitelijk klaar, maar de tijd was nog niet rijp om het boek daadwerkelijk uit te geven. In 2010 barstte de bom toen het kindermisbruik in de katholieke kerk breed werd uitgemeten. Schaars klaagde met succes drie paters aan. De herinneringen aan die jeugdjaren heeft hij in Het Herenhuis beschreven. Hij koos voor het genre: fantasy. Schaars: "Het fijne van fantasy is dat je ermee kunt doen, wat je wilt. Ik heb mijn traumatische ervaring kunnen omzetten in een sprookjesachtig verhaal met fantasyfiguren zoals elfen en een weerwolf. Hierdoor verdween het bittere, het zure, en kwam er een wat speelser en luchtiger verhaal voor terug. Natuurlijk blijven veel herinneringen uit die kostschoolperiode herkenbaar, zoals het boosaardige, de onbetrouwbaarheid en het achterbakse, maar ik heb er mijn eigen positieve draai aan gegeven. Het schrijven had voor mij een therapeutische werking."
In zijn boek Het Herenhuis introduceert Schaars de hoofdfiguur Farras die in het Herenhuis leeft in zijn eigen droomwereld. Hij heeft niet door dat hij gevaar loopt en in de klauwen dreigt te vallen van de weerwolf, tiran Filouratacz, die ook al de magisteroudste in de Tempelstad Creapon heeft vermoord. Meerdere personages uit het boek slaan op de vlucht voor de tiran en wanneer Farras later wordt gevraagd of hij ooit nog eens zal terugkeren naar het Herenhuis, antwoordt hij: 'Ik keer terug wanneer ik te horen krijg dat het afgebroken wordt, met eigen handen zal ik er een steen van afslaan, hoe oud of zwak mijn lichaam ook is.'
Bij het voorlezen tijdens de boekpresentatie brengt de vorige zin bij Schaars de emoties omhoog. Heel begrijpelijk, vindt wethouder Tanja Loeff, die het eerste exemplaar van Schaars in ontvangst mag nemen. Voor haar is het een soort afscheidscadeau als wethouder. Voor Schaars is het boek een afscheid van een ellendig stuk uit zijn leven. "Voor mij gaat dit boek nu definitief dicht," illustreert Schaars, "voor de lezer gaat het nu open."
Het Herenhuis is het eerste deel in een reeks van vijf. Het boek telt 168 pagina's en is via de website van Uitgeverij Boekscout te koop: www.boekscout.nl. De prijs bedraagt 19,50 euro (inclusief verzendkosten).
Eerder verscheen bij dezelfde uitgever een ander boek van Frans Schaars, Diems Water.

reageer als eerste
Meer berichten