Kasteel Huis Bergh in kerstsfeer. Archieffoto: PR
Kasteel Huis Bergh in kerstsfeer. Archieffoto: PR

Kasteel Huis Bergh en kasteelstad in kerstsfeer

's-HEERENBERG - Op zaterdag 9 december staat het kasteel Huis Bergh en het centrum van 's-Heerenberg in het teken van Kerstmis. In en om het kasteel wordt alles sfeervol ingericht om de bezoekers alvast in kerststemming te brengen.

Door Rob Vister

"De buurtbewoners en onze bezoekers wilden vorig jaar het kasteel graag in kerstsfeer zien en wij geven daar graag weer gehoor aan. Het is ook een prachtig gezicht wanneer je in de donkere dagen voor Kerstmis het kasteel in vol ornaat kunt aanschouwen, verlicht en ondergedompeld in een uitnodigende kerstsfeer. Bezoekers worden om 13.30 uur met een glas glühwein onder de kerstboom in de ontvangsthal van het kasteel warm ontvangen door onze directeur. Marijke Brouwer, de nieuwe directeur van Huis Bergh zal dit jaar voor het eerst bij dit kerstfeest aanwezig zijn. Bezoekers betalen een gereduceerde entreeprijs van 7,50 euro", vertelt Jacqueline Wissink, woordvoerster van Huis Bergh.

Kerstmarkt
Kerstmarkten zijn al eeuwen oud. Reeds in de middeleeuwen is er sprake van kerstmarkten.
Deze zijn waarschijnlijk uit noodzaak geboren omdat door de strenge winters de wegen onbegaanbaar waren en slagers het slachtvee niet konden vervoeren. De plaatselijke overheid gaf toestemming om op dit ongebruikelijke tijdstip in het jaar een speciale markt te houden. De kerstmarkten in Duitsland zijn wereldberoemd en trekken altijd veel publiek.
In Nederland worden kerstmarkten steeds populairder. Zo ook in Kasteelstad 's-Heerenberg.

Organisatie
De organisatie van een kerstmarkt ligt meestal in de handen van lokale ondernemers of ondernemersverenigingen. Bij het kasteel Huis Bergh wordt de kerstmarkt georganiseerd door de Rotaryclub en in het centrum van de stad door de stichting Horeca Bergh. Het zijn overigens niet alleen de lokale ondernemers die zich op deze kerstmarkt presenteren en hun waren aan de man willen brengen. Verenigingen, zoals onder andere de Heemkundekring Bergh, zijn daar aanwezig om zich te presenteren. Daarnaast doet de Heemkundekring Bergh ook verschillende interessante historische boeken voor een zacht prijsje van de hand. Het Stadsmuseum is aanwezig om aandacht te vragen voor het onlangs geopende museum, waarbij bezoekers de gelegenheid krijgen om deze bijzondere aanwinst voor de stad te bezichtigen.

reageer als eerste
Meer berichten