Christmette in Oude Helenakerk. Foto: PR
Christmette in Oude Helenakerk. Foto: PR

Christmette in Oude Helenakerk

AALTEN – De Oude Helenakerk is op donderdag 7 december het toneel van een unieke gebeurtenis: een kerstnachtdienst, zoals die rond 1640 plaats had kunnen vinden…

Door Karin Stronks

Het Margaretha Consort, een professioneel barokorkest met professionele zangers, neemt de bezoekers mee terug in de tijd. De inspirerende muzikale leiding is in handen van Marit Broekroelofs, celliste en gambiste. Het Margaretha Consort weet altijd de harten van de bezoekers te raken, en daar zal de prachtige klank van het orgel in de kerk zeker aan meewerken. Tijdens het concert worden opnames gemaakt van onder andere de samenzang, die mogelijk worden gebruikt bij de CD-productie van dit werk, die voor het komende jaar gepland staat.

Dit jaar wordt herdacht dat de kerkhervormer Maarten Luther in 1517 zijn 95 stellingen aan de kerkdeur te Wittenberg spijkerde. Luther sprak zich 500 jaar geleden uit tegen de scheefgroei in de rooms katholieke kerk. Hij maakte zich sterk voor het invoeren van de volkstaal in de kerk. Hij vertaalde veel Latijnse liederen en schreef ook nieuwe teksten.

Jaren na Luthers dood componeerde Michael Praetorius muziek bij deze teksten. Een groot deel van de liederen is ook in Nederland bekend geworden. Daarnaast schreef Praetorius de Christmette, een liturgie voor de kerstnachtdienst. Het ging hierbij niet om een gewone kerkdienst, maar om een zogenaamde getijdendienst, waarin geen preek gehouden werd en er dus meer ruimte was om te experimenteren met de muzikale vormgeving. Enkele onderdelen liggen vast, maar er is ook volop ruimte voor eigen invulling.

Het publiek is op de avond van 7 december toehoorder en onderdeel van het geheel, koormuziek wordt afgewisseld met samenzang en prachtige orgel-solo's, er is volop ruimte voor overpeinzing en bezinning. Een feest van herkenning of juist een kennismaking met eeuwenoude, onbekende muzikale schatten. Een echte aanrader voor diegenen, die het Licht van Kerst graag eens op een andere manier willen ervaren.

De Christmette is een zeventiende-eeuws kerstfeest met een koor, solisten, samenzang, vier viola da gamba's en twee orgels. Het bijzondere concert begint om 20.00 uur, de entree bedraagt 18,50 euro inclusief een kop koffie of thee na afloop. De organisatie, stichting Orgel, vraagt eventuele sponsoren voor dit bijzondere concert zich te melden bij Egbert Hoving of Harry van Wijk, via e-mail: e.hoving@planet.nl of harry@harryvanwijk.nl
Kaarten zijn te bestellen via de website www.margarethaconsort.nl Kinderen en studenten betalen 5,- euro aan de zaal (neem de studentenpas mee). Gavotte-, Chaconne- en Folliavrienden van het Margaretha Consort kunnen met korting kaarten bestellen door een mailtje te sturen naar maritbroekroelofs@margarethaconsort.nl

De organisatie van dit bijzondere concert is in handen van de stichting Orgel. Vanwege onvoldoende mankracht was deze stichting aanvankelijk gestopt met haar activiteiten zoals het organiseren van concerten. Gelukkig heeft Orgel een herstart kunnen maken. Het doel is voor de toekomst concerten te organiseren op een professioneel hoog niveau waarbij de stichting het concertaanbod duidelijk breder wil laten zijn dan puur orgelconcerten.

reageer als eerste
Meer berichten