Hent Thuis. Foto: PR
Hent Thuis. Foto: PR

Rondgang door Zeddam op papier

Ton Bekker en Henk Harmsen schrijven geschiedenis

Door Susan Wiendels

ZEDDAM – Niets geen bloemlezing of opsomming van droge, historische feiten. In 'Rond Baove- en Onderdarp' doen Henk Harmsen en Ton Bekker een boekje open over de geschiedenis van Zeddam als woon- en toeristendorp in de vorige eeuw. Zaterdag 18 en zondag 19 november is de boekpresentatie in het Gildegebouw.

"Het hele boek is gebaseerd op persoonlijke verhalen en krantenknipsels. We hebben de archieven alleen maar gebruikt om af en toe een jaartal te checken waar we over twijfelden." Maandenlang tekenden Henk Harmsen en Ton Bekker persoonlijke verhalen op uit de volksmond. "Vier keer hebben we op zondagmorgen een presentatie gehouden en we zijn bij veel inwoners langs geweest. Ze kwamen met tips, ideeën en antwoorden op onze vragen. Sommige mensen gaven al hun kostbare foto's mee. De medewerking was echt geweldig", blikken de twee terug op het schrijfproces.
Dat er in het Zeddam van de vorige eeuw veel te beleven viel, blijkt uit de omvang van het boek. Maar liefst 264 pagina's met tweehonderd bijzondere foto's telt het jongste geesteskind van Harmsen en Bekker die samen al meer dan dertig jaar streekpublicaties verzorgen. Uit liefde voor het gebied, Harmsen is Stokkumer in hart en nieren, Bekker is een rasechte Zeddammer, allebei omarmen ze de streekcultuur.

Buurtgewijs
Negentig pensions, hotels en vakantiehuizen, zeven bakkerijen, vijf schoenmakers en dat op slechts 2.200 inwoners, Zeddam barstte van de voorzieningen in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw dankzij het toerisme. "In het weekend was er zwart van de mensen." Dat leverde kostelijke verhalen op. De hoofdstukken in het boek zijn opgebouwd om een aantal rondjes van bij elkaar horende buurten en straten. Hotels, cafés, pensions, winkels, verenigingen en voorzieningen komen buurtgewijs voorbij. Heel apart is een Zeddamse telefoonlijst uit de jaren dertig. Henk Harmsen vond de verhalen over de verschillende markante dorpsfiguren het meest bijzonder. Bijvoorbeeld over Pietje Palm en de vrijgezelle Hent Thuis. Anekdotes waar iedereen het over heeft. Henk Harmsen vertelt: "Pietje en zijn vrouw Greetje hadden een zaak in elektra en aanverwante artikelen. Hij had bijzondere opvattingen om zijn waar aan de man te brengen. Toen de televisie Nederland veroverde, plaatste hij een groot bord aan de weg: 'Denk ook aan Piet en zijn zes kinderen'.

Rijkdom
Henk Harmsen schreef alles, Ton Bekker zorgde voor de indeling, lay-out en alles er omheen. Een gigantische klus, die niet in geld is uit te drukken. "Als ik dat wel zou doen, dan zou ik op een loon van vijf eurocent per uur uitkomen", lacht Ton Bekker. Rijkdom zit voor de twee niet in geld, maar in het vastleggen van de geschiedenis en cultuurhistorische waarden van de streek waarin zij wonen.
"Het is een feest van herkenning voor mensen. Ze vinden het leuk om te lezen wat hun voorouders allemaal hebben meegemaakt." Belangstellenden konden vantevoren intekenen, zodat het boek in ieder geval uitgegeven kon worden.

Zaterdag en zondag kunnen zij hun boek ophalen in het Gildegebouw. Daar wordt de boekpresentatie gecombineerd met een tentoonstelling. Zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en zondag van 10.30 tot 17.00 uur. Jan Tervoert laat foto's zien, An Warris haar schilderijen, Arnold Giesen beelden en Hans Roem archeologische vondsten. Zaterdag om 10.30 uur krijgt burgemeester Peter de Baat het eerste exemplaar uitgereikt uit handen van de schrijvers. Belangstellenden kunnen voor € 18,95 ter plekke een exemplaar aanschaffen.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=montferlandnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=594,694,703,704" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226853&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=montferlandnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=594,694,703,704" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>