Brady Lukassen toont zijn boek De Gruwelijke Griezelaar. Foto: Maarten Buser
Brady Lukassen toont zijn boek De Gruwelijke Griezelaar. Foto: Maarten Buser

Griezelen met eerste kinderboek Brady Lukassen

WEHL - Brady Lukassen is meester-in-opleiding en houdt van griezelverhalen bedenken. De klassen waarvoor hij stond smulden van zijn spannende verhalen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een boek voor kinderen vanaf 9 jaar: 'de Gruwelijke Griezelaar'. Daarin maken vampiers, mummies, weerwolven en andere griezels hun opwachting. Marieke Wolven verzorgde de illustraties.

Door Maarten Buser

Lukassen: "Ik ben meester in opleiding aan de pabo, en ik interesseer me veel voor griezelen, theater en muziek. In het basisonderwijs moet ik me weliswaar aan richtlijnen houden, maar ik krijg ook veel ruimte voor die interesses. Ik vertel bijvoorbeeld graag verhalen aan mijn klassen. Dat is de basis geweest voor 'de Gruwelijke Griezelaar'. De verhalen zijn voor kinderen vanaf 9 jaar, de bovenbouw dus." Hij lacht: "Ik heb ze ook op een testpubliek van die leeftijd uitgeprobeerd. En theatermaakster Marsje Richards heeft me veel geholpen gegeven. We hebben gespard over verhaallijnen, maar ook over bijvoorbeeld stijl en interpunctie."
Opvallend is dat het boek tijdens de Kinderboekenweek verschenen is, dat dit jaar griezelen als thema heeft. "Maar dat was toeval. Ik ben zo'n anderhalf jaar bezig geweest met het schrijven, en toen was het Kinderboekenweekthema natuurlijk nog niet bekend. Maar met het oog daarop is de publicatie wel vooruitgeschoven, want dit is een mooi toeval waar je iets mee moet doen." Tijdens die week zal Lukassen op diverse scholen voorlezen, waaronder op zijn oude basisschool Het Timpaan, maar ook in Lochem, Zevenaar en Utrecht.
Het boek bestaat uit verschillende verhalen, maar er is een rode draad: het mysterieuze boek dat ook 'de Gruwelijke Griezelaar' heet, en dat geschreven is door de vermiste schrijver Brady Lukassen. Het boek duikt op allerlei toevallige manieren op, waarna argeloze kinderen er in gaan lezen – ondanks de waarschuwing voorin. De postbode komt het brengen, of een moeder neemt het mee van de rommelmarkt. Nadat ze klaar zijn met lezen worden ze hoofdpersoon in het volgende verhaal, waarin ze een griezel tegen het lijf lopen. Lukassen: "Het boek eindigt met een open einde. Het idee is natuurlijk dat jij als lezer in het boek terecht zou kunnen komen, omdat je 'de Gruwelijke Griezelaar' hebt gelezen. Kinderen hebben veel fantasie en vinden zoiets erg leuk." Het open einde zorgt natuurlijk ook voor ruimte voor een vervolg. "Ik wil zeker een tweede deel schrijven, waarin bijvoorbeeld personages uit dit boek op onverwachte wijze terugkeren."
Lukassen heeft een gelijknamige facebookpagina opgezet voor het boek, die inmiddels al zo'n tweehonderd volgers heeft. "De bedoeling is dat dat een community wordt waarin mensen dingen met elkaar delen over 'de Gruwelijke Griezelaar'. Zelf zal ik daar regelmatig dingen plaatsen als illustraties, of video's waarin ik voorlees uit het boek."

'De Gruwelijke Griezelaar' verscheen bij uitgeverij Boekscout. Via de site van de uitgeverij kan het boek besteld worden, en het ligt bij Raadgeep & Berrevoets in Doetinchem.

Reageer als eerste
Meer berichten