Jelle Loeters (33) en zijn zorggezin in Burgers van Diem. Foto: Susan Wiendels
Jelle Loeters (33) en zijn zorggezin in Burgers van Diem. Foto: Susan Wiendels

Benefietconcert voor woonzorgcomplex Het Kom-Fort

Didam omarmt woonplek voor jong volwassenen met beperking

Door Susan Wiendels

DIDAM – Broodopdeplank maakt zijn naam helemaal waar op 28 oktober. Samen met Pluto34 en Peter Loeters houden de drie Didamse muzikanten een benefietconcert in Burgers van Diem. De opbrengst gaat naar 'Het Kom-Fort', een nieuw kleinschalig woonzorgcomplex voor jonge volwassenen met een beperking op de hoek van de Rozenstraat/Lupinestraat.

"Daarmee kunnen we de gemeenschappelijke ruimten inrichten", vertellen Dave Romme (36) en Nicole Schouten (33). Het stel gaat straks als zorgechtpaar met hun vier kinderen Ot (7), Saar (5), Fos (2) en Boet (7 weken) op de benedenverdieping van het appartementencomplex wonen. Op de begane grond komen ook de gezamenlijke entree, keuken, woonkamer en tuin. De tien appartementen verrijzen in twee lagen van vijf erboven. De verwachting is dat het hele gebouw in april 2018 klaar is. Alle bewoners krijgen een eigen appartement met een huisnummer en een balkon. Nicole: "Ze leiden een zo normaal mogelijk zelfstandig leven, dat is het uitgangspunt. Denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. De één kan bijna alles zelf, de ander heeft wat meer hulp nodig. Wij zorgen voor begeleiding in praktische handelingen en een dagstructuur. Zo koken en eten we samen."

Logeerpartij
Om de bouw van 'Het Kom-Fort' van dichtbij mee maken en alvast kennis te maken met de bewoners verhuisde het gezin Romme in april naar een huurwoning aan het Lieve Vrouweplein. Daar ontvangen zij nu al ieder weekend drie of vier bewoners. "Zo kunnen ze al wennen aan ons en aan het uit huis wonen. Acht van de tien bewoners gaan voor het eerst op zichzelf wonen. Het is straks allemaal al spannend genoeg."
Eén van hen is Jelle Loeters (33). Hij heeft het syndroom van Down. Vader Paul is dolblij dat het na jaren zover is. "Op loopafstand, prachtig. Hij kan straks gewoon een kop koffie bij ons komen drinken en wij bij hem." Al is het gevoel wel dubbel zegt hij eerlijk. "We gaan hem missen en natuurlijk zal ik een traantje laten als het zover is. Maar het is fijn om te weten dat hij straks een eigen plek heeft. Jelle is een hele sociale jongen, een type dat je bijna zou vergeten. Gelukkig zijn Dave en Nicole dan in de buurt."

Levensbestendig
'Het Kom-Fort' wordt een locatie van de Driestroom. Particuliere investeerders maken de bouw mogelijk. Het zorggezin huurt het gebouw. De bewoners betalen uit hun Wajong-uitkering en PGB-budget de woonlasten en de begeleiding door het echtpaar. De naam refereert aan de plek waar het zorghuis eerst zou komen – De Kom – en het gevoel dat het huis straks bij bewoners moet oproepen: veilig en comfortabel.
De opzet is dat de bewoners er oud worden en het zorgechtpaar er een leven lang blijft wonen. Een doelbewuste keuze van Nicole en Dave. Hij zat al in de zorg, zij wilde in de zorg. "Het leek ons geweldig om ooit samen een gezinshuis te beginnen." Na een gesprek met Driestroom kozen ze niet voor Heeswijk-Dinther nabij hun woonplaats Oss, maar voor Didam. Zeker na een gesprek met de ouders. "De klik was er meteen", aldus Paul Loeters.
Het betekent 24/7 begeleiding en beschikbaarheid, een hele andere manier van leven. Dave: "Dit is wat we willen. Wel zoeken we nog een tweede stel, dat ons kan vervangen in de vakantie of in weekenden."

Burgers van Diem
Het benefietconcert begint om 19.30 uur. De entree bedraagt 10 euro, een bedrag dat volledig naar de inrichting van de gezamenlijke ruimtes gaat. Kaarten zijn te koop bij Burgers van Diem. Het zijn speciale kaarten met op de achterkant een ontwerp van het droomhuis van één van de bewoners. De Rabobank zegde al eerder een bedrag toe voor het kantoorinterieur en de bewoners richten zelf hun eigen appartement in. Nicole en Dave hopen op een hoge opkomst. "Wij voelen ons bijzonder welkom in Didam. Als we met één van de bewoners door het dorp lopen, hebben we meteen aanspraak." Paul Loeters: "Didammers kijken er niet van op. Met De Ziep en de Christoffelschool zijn ze natuurlijk wel wat gewend. En het is mooi dat Burgers van Diem dit initiatief neemt. Jelle werkt daar en misschien kunnen in de toekomst nog meer bewoners daar terecht."

reageer als eerste
Meer berichten