De oehoe vliegt geruisloos. Foto: Jack Doorman
De oehoe vliegt geruisloos. Foto: Jack Doorman

Valken, uilen, buizerds en arenden gieren over 't Zandgat

Grote roofvogelshow Natuurtheater

ZEDDAM – Het seizoen van het kersverse Natuurtheater Zeddam is begonnen en presenteert 15 oktober een wervelende roofvogelshow. Valkerij Schaap is dan in 't Zandgat aanwezig om het publiek te laten genieten van valken, uilen, buizerds, arenden en een gier.

Door Joke Burink

"Het Natuurtheater is een ideale locatie voor de roofvogelshow", vertelt valkenier Keimpe Schaap. "Onze vogels vliegen in vrije vlucht en hebben daar de ruimte voor nodig." Die ruimte en een natuurlijke omgeving voor de vogels is bij het pas gestarte Natuurtheater volop aanwezig.
Om 14.00 uur laat de valkenier het publiek kennismaken met de valkerij en de vogels, waarna een kleine pauze volgt. De vogels gaan dan terug in de bus, want anders zouden ze elkaar kunnen gaan aanvallen. Voor het publiek is het mogelijk om de vogels van dichtbij te bekijken. Na de pauze gaan de vogels vliegen en kan het publiek genieten van de resultaten van jarenlange training tussen vogel en valkenier. "De training begint als de vogels nog jong zijn", vertelt Keimpe Schaap verder. "Als valkenier moet je eerst het vertrouwen van de vogel winnen en daarna volgt de acceptatie. Daarna kan begonnen worden met de training. Voor elke vogel is dat anders. Dat trainen met de vogels wordt nog weleens onderschat. Er zijn mensen die een roofvogel aanschaffen en denken dat die vogel vanzelf wel terugvliegt. Dat is niet zo, een roofvogel is echt geen huisdier."

Valkerij Schaap werkt met verschillende soorten roofvogels. Behalve het verschil in uiterlijk en grootte zijn er ook verschillen in de manier van vliegen. Het publiek kan ervaren hoe geruisloos de uil vliegt, maar ook hoe de twee meegekomen woestijnbuizerds vlak over het publiek heen kunnen scheren. De Amerikaanse zeearend Mo is door zijn grootte indrukwekkend om te zien. Mo is al 17 jaar, maar kan volgens valkenier Schaap wel 60 jaar oud worden. Het is een bijzondere vogel, die zich maar aan één persoon hecht, maar zo heeft elke vogel wel zijn eigenaardigheden.
Voor kinderen die het leuk vinden, is die middag misschien nog wel een speciale taak weggelegd. Wat dat precies wordt, blijft nog een verrassing. De roofvogelshow is een leuke en leerzame gelegenheid voor een dagje uit met de hele familie, maar dieren, dus ook de honden, zullen voor hun eigen veiligheid thuis moeten blijven. Het Natuurtheater heeft een trapsgewijze tribune, zodat er goed zicht is op de vogels. De show begint om 14.00 en zal ongeveer om 15.30 uur zijn afgelopen. Kaarten zijn voor aanvang van de show te koop bij het Natuurtheater, 't Zandgat, Gildepad (bij de tennisvereniging). De toegang is 3,50 euro. Per volwassene is één kind tot 12 jaar gratis. In de Bovendorpsstraat kan worden geparkeerd. Wie na de roofvogelshow de smaak te pakken heeft, kan op de website van valkerij Schaap terecht voor nog meer activiteiten.


www.valkerijschaap.nl
www.natuurtheaterzeddam.nl

reageer als eerste
Meer berichten