Nardy Robben brengt een theatervoorstelling over depressie op podium DRU. Foto: PR
Nardy Robben brengt een theatervoorstelling over depressie op podium DRU. Foto: PR

Terug in Ulft met zelfgeschreven stuk over depressie

Twee theater-voorstellingen Nardy Robben in Ketelhuis

ULFT/AMSTERDAM – Nardy Robben is geboren en getogen in de Schoolstraat in Oer, maar woont tegenwoordig in de hoofdstad. Naast haar werk als marketeer bij een internationaal bedrijf is ze ook theatermaker/acteur. Zondag 15 oktober keert ze terug om twee voorstellingen in de Giethal van het Ketelhuis (bij de DRU Cultuurfabriek) te spelen. Ik zag twee beren…' is de titel van een humoristisch verteld maar gevoelig liggend verhaal. Losjes gebaseerd op ervaringen van een goede bekende, jarenlang kampend met depressies.

Door Reinier Kroesen

Nardy Robben: "Ik studeerde in Utrecht en woon nu in Amsterdam. Aankomend weekend speel ik het stuk twee keer. Voor die beide voorstellingen kom ik speciaal naar Ulft toe, zodat mijn ouders en familie het eindresultaat ook kunnen zien. Het verhaal is gebaseerd op verhalen en ervaringen van iemand uit mijn directe omgeving, die jarenlang depressies had. Gelukkig gaat het nu heel goed. Een depressie is naar voor degene zelf, en voor mensen eromheen. Totaal ongrijpbaar en ook al kende ik diegene door en door, toch begreep ik niet hoe ze dacht, wat er in haar hoofd omging. Echt verschrikkelijk om erbij te staan en te zien hoe iemand zich in de vernieling werkt, dat niets helpt dat tegen te houden. Op een gegeven moment is hun gedachtegang bijna paranoïde, maakt niet uit wat de rest zegt of doet. Ik had het er vaak met haar over dat het interessant zou zijn haar verhaal vertellen, maar dat wilde ze zelf niet."
Nardy gooide het over een andere boeg: "Ik bedacht me dat ik het ook zelf kon doen middels een theatervoorstelling. Heb amateurtheater-techniekcursussen gedaan maar ook cabaret en straattheater. Daarop ben ik met een professionele regisseur (Elisabeth Boor) aan de slag gegaan met dagboekteksten en ervaringen, en mijn kennis, verhaallijn en ideeën. Het uiteindelijke verhaal gaat over een professor die hard werkt om depressie te bestrijden en controle te houden, wat natuurlijk niet lukt. Rode draad vormen verhaallijnen met als thema 'maakbaarheid', 'controle' en 'depressie'. Ik wil het publiek meenemen in die onvoorspelbaarheid en ongrijpbaarheid. En het tegelijkertijd licht houden, zodat ik na afloop niet ineens nieuwe klanten voor de psycholoog erbij heb! Wat mij betreft ben ik in die opzet geslaagd. Uiteindelijk hoop ik hiermee wat bij te dragen aan openheid rond depressie en dat men zich realiseert dat je niet gelijk naar een psychiater hoeft. Er zijn ook andere manieren om daar aan te werken. Body Stress Release is bijvoorbeeld een beproefde behandelmethode, die ik graag onder aandacht wil brengen. Depressie en andere psychologische aandoeningen krijgen steeds meer aandacht, het taboe erover te praten wordt steeds kleiner. 'Ik zag twee beren...' kan een opening bieden voor gesprekken. Ik heb het stuk al in Amsterdam gespeeld en kreeg daar goede reacties op." De voorstellingen beginnen om 15.00 en 20.00 uur, toegang 10 euro, contant te betalen aan de deur. Reserveren mag ook via Nardy_ro@live.nl of via Facebook.

Reageer als eerste
Meer berichten