Peter van de Wardt (r) en Henk van der Esch tijdens de ondertekening in de regen. Foto: Walter Hobelman
Peter van de Wardt (r) en Henk van der Esch tijdens de ondertekening in de regen. Foto: Walter Hobelman

Na 3,5 jaar praten toekomst onderwijs in Oude IJsselstreek gewaarborgd

Officiële bekrachtiging nieuwbouw Almende College

Door Walter Hobelman

SILVOLDE - Terwijl de handtekeningen van wethouder Peter van de Wardt en Henk van der Esch (voorzitter college van bestuur van Achterhoek VO, de overkoepelende schoolorganisatie) nog moesten opdrogen droomden docenten en medewerkers van het Isala College -in de regen- al over 'hun' nieuwe lokaal. "Hier ongeveer wil ik werken", grapt de ene collega tegen de andere en wijst naar een natte plek in het gras. Voor er daadwerkelijk op die plek een gebouw staat dat toekomst- en weersbestendig is moet er echter nog veel werk verzet worden.

Toch vindt wethouder Van de Wardt de verregende ondertekening een 'memorabel moment'. "Er is al drieënhalf jaar lang heel veel gepraat over nieuwbouw voor het voortgezet onderwijs in onze gemeente. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan en er zijn felle discussies gevoerd door alle betrokkenen. Daarom ben ik bijzonder verheugd dat we vandaag deze stap mogen zetten en mogen bekrachtigen dat we elkaar hebben gevonden en samen gaan werken aan de realisatie van goede voorzieningen waarmee het onderwijsaanbod in Oude IJsselstreek gewaarborgd is."
Henk van der Esch legt uit waar die lange tijd voor nodig is gewest. "De gemeente zat natuurlijk met een grote uitdaging omdat er nagenoeg geen financiële ruimte was om nieuwbouw te realiseren. Door vasthoudend én doortastend optreden van de wethouder is er uiteindelijk toch een mooie samenwerking mogelijk geworden. Dat is belangrijk om er voor te zorgen dat er hier in de gemeente de komende jaren een goed onderwijsaanbod beschikbaar is. Dat versterkt de leefbaarheid."

Ook rector Roelof Louwsma van het Isala College (onderdeel van het Almende College) is zichtbaar blij en opgelucht. "We kunnen nu weer verder kijken. We hopen uiterlijk augustus 2018 de schop in de grond te kunnen steken om vervolgens in 2020 helemaal klaar te zijn. Er wordt nieuwbouw gepleegd naast de huidige locatie in Silvolde en daarmee ontstaat een soort campus waar diverse onderwijsvormen beschikbaar zijn, van VMBO tot en met VWO", werpt Louwsma een blik in de toekomst. "Samen met alle betrokkenen gaan we goed nadenken wat we willen bouwen. Het onderwijs verandert, het aantal leerlingen gaat afnemen en de huidige en toekomstige tijd vraagt om een andere manier van onderwijs. We gaan daarom ook samen met regionale ondernemers aan tafel zitten om iets te realiseren waarin onderwijs en bedrijfsleven elkaar aanvullen."
Met de nieuwbouw worden de huidige locaties in Ulft (Wesenthorst) en Silvolde (Bluemers) overbodig. Wat er met deze gebouwen gaat gebeuren is nog niet bekend. "Ze worden dan in elk geval niet meer door ons gebruikt", zegt Louwsma. "We hopen dat er een goede bestemming voor te vinden is." Sloop is de laatste optie, liet wethouder Van de Wardt eerder al weten.
Naast de bijna 10 miljoen euro die de gemeente beschikbaar stelt voor de nieuwbouw is er extra geld gereserveerd voor de aanpassing en verbetering van de infrastructuur rond het campus complex. "Het is noodzakelijk om een veilige en goede infrastructuur te hebben. Ouders moeten hun kinderen met een gerust hart naar school kunnen laten fietsen. Dat heeft absoluut ook onze aandacht", aldus de wethouder.
Het Almende College kan nu met aannemers om tafel gaan zitten en concreet gaan werken aan de uitvoering van de plannen. Daarmee komen de dromen en wensen van de docenten weer een stap dichterbij.

reageer als eerste
Meer berichten