Short Stirling door Kerkstraat Hengelo. Archieffoto: PR
Short Stirling door Kerkstraat Hengelo. Archieffoto: PR

Lezing over crash Short Stirling bommenwerper

WEHL - Jean Kreunen, oud-directeur Achterhoeks Museum 1940-1945 en actief bestuurslid van Oorlogsmuseum Overloon, houdt op maandag 2 oktober een lezing in de Toneelzaal Koningin Beatrixcentrum aan de Kon. Wilhelminastraat 12 in Wehl. Deze lezing over de op 8 september 1941 bij het Gelderse Hengelo gecrashte Short Stirling bommenwerper, begint om 20.00 uur. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen 2,50 euro.

Als jonge man kreeg hij van zijn opa een foto van een Engelse bommenwerper die bij hen midden in het dorp Hengelo Gld. door de straat kwam. Bij navraag waar die bommenwerper vandaan kwam werd bekend dat die op 8 september 1941 een paar kilometer buiten het dorp was gecrasht. Bemanning ontsnapt en wordt later weer opgepakt en krijgsgevangen gemaakt. De navigator Richard Pape schreef een boek over deze crash en zijn meerdere ontsnappingspogingen, genaamd 'Met hand en tand' wat uiteindelijk in 1954 een bestseller werd.

Uniek nooit eerder vertoonde documenten en fotomateriaal, met de achtergrond verhalen, gedurende veertig jaar verzameld door Jean Kreunen worden op een boeiende wijze gepresenteerd vanaf 20.00 uur.

Koningin Beatrix Centrum, Kon. Wilhelminastraat 12, 7031 AC Wehl. De entreeprijs bedraagt 2,50 euro voor niet-leden van de oudheidkundige vereniging.


www.museum40-45.com


Wikipedia schrijfweek over Gelderland

REGIO - Van 2 tot en met 15 oktober houden Erfgoed Gelderland en Wikipedia een dubbele schrijfweek met activiteiten op verschillende locaties in Gelderland. Deze activiteiten staan in het teken van het Gelderse erfgoed.

Iedereen kan de wereldwijde encyclopedie Wikipedia bewerken. Een mooie aanleiding om hiermee een begin te maken is deelnemen aan dit schrijfevenement. Is er in de omgeving een bijzonder gebouw, onderwerp, persoon of kunstwerk dat thuishoort in een encyclopedie maar nog geen artikel op Wikipedia heeft? Breng hier verandering in door zelf een artikel te schrijven.

In de schrijfweek worden bij verschillende Gelderse erfgoedinstellingen schrijfmiddagen georganiseerd. Onder andere Gemeentearchief Ede, Bibliotheek Doetinchem, Bibliotheek Hengelo, Bibliotheek Winterswijk en Museum het Valkhof GAC openen hun deuren voor een activiteit. Deelnemers krijgen een introductie over Wikipedia en begeleiding bij het schrijven van het eerste artikel. De bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk.
Nieuwsgierig naar de Wikipedia schrijfweek of aanmelden voor een activiteit? Kijk dan op de website van Erfgoed Gelderland: erfgoedgelderland.nl/wikipedia-schrijfweek/.

Meer berichten