Vrouwenvoetbal

Wat een feest was dat zondag in Enschede! En maandag werd dat nog eens dunnetjes overgedaan in Utrecht. De EK-winst van de Nederlandse voetbalsters heeft heel wat los gemaakt in het land. De euforie deed me denken aan die van juni '88 toen de mannen de Europese titel veroverden.
De afgelopen weken was er maximale aandacht voor het vrouwenvoetbal. Terecht. Tal van factoren speelden hierbij een rol: het EK vond plaats in eigen land, er was geen concurrentie op tv van andere (grote) sporten en last but not least, spraken de prestaties van de Oranje Leeuwinnen zeer tot de verbeelding met als kers op de taart de winst in de finale op Denemarken.
Ook ik heb geboeid zitten kijken. Het was de voetbalsport in oervorm, zoals die ooit eind 19e eeuw in Engeland werd geïntroduceerd. Geen doodschoppen noch overdreven theater, geen maniertjes, geen gescheld op het arbitrale trio, nee, gewoon een leuke contactsport met een redelijk hoog fair play-gehalte. Er gebeurde wel eens wat, sommige tackles waren te hard, maar het was allemaal in de marge.
In Engeland wordt na een wedstrijd vaak de vraag gesteld: 'Did you have a nice game?' Daarmee wordt precies uitgedrukt wat eigenlijk voorop moet staan: spelplezier. Die nobele, wat naïeve doelstelling raakte echter al snel op de achtergrond en werd vervangen door het 'heilige' winnen, waaraan iedereen en alles ondergeschikt gemaakt moet worden.
Natuurlijk zijn er verschillen met het mannenvoetbal. Qua fysiek, techniek, snelheid, qua alles eigenlijk. De vraag is alleen of je die twee disciplines met elkaar moet vergelijken. Beter is ze op hun eigen merites te beoordelen.
Het ontwapenende enthousiasme waarmee de vrouwen op het EK speelden vergoedde veel, zo niet alles. Ik ben vast niet de enige die is uitgekeken op die ontevreden, verveelde koppen van Ronaldo, Messi, Neymar c.s. die, omdat ze toevallig aardig tegen een balletje kunnen trappen, per dag meer verdienen dan u en ik in een paar jaar. Bizarre bedragen.
De EK-beelden zorgden ook voor een flashback. Jarenlang stond ik zaterdag in alle vroegte langs de lijn om mijn dochter aan te moedigen als ze met haar team (Victoria Boys) tegen elf andere meisjes moest voetballen. Eventuele katers van de vorige avond waren meteen verdwenen als ik zag hoe leuk 22 meiden, circa 10 jaar oud, met elkaar aan het ballen waren.
Destijds, zo'n 25 jaar geleden, werd er hier en daar vreemd aangekeken tegen meisjes- en vrouwenvoetbal. Dat is nu niet meer het geval. Het verschijnsel is volkomen geaccepteerd en krijgt door de prestaties van de Leeuwinnen een enorme boost. Bestuursleden van voetbalverenigingen zullen zich tijdens het EK vergenoegd in de handen hebben gewreven want je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat het aantal nieuwe, vrouwelijke leden fors gaat stijgen.

Reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=montferlandnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=594,694,703,704" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226853&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=montferlandnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=594,694,703,704" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>