Achterhoekse kearls met het boek Achterhoekse Kearls. Foto: Josée Gruwel
Achterhoekse kearls met het boek Achterhoekse Kearls. Foto: Josée Gruwel

Presentatie van boek met boeiende levensverhalen

Achterhoekse Kearls, boek over kleurrijke Achterhoekers

DOETINCHEM – In Grandcafé & Stadsbrouwerij HendriXen werd donderdagavond Achterhoekse Kearls gepresenteerd, een boek dat tot stand kwam door samenwerking van fotograaf Theo Kock, interviewer en tekstschrijver Frans Miggelbrink en uitgever Willy Hermans. De eerste exemplaren werden aangeboden aan de kearls, 22 persoonlijkheden waarvan de meesten in hun leven opvallende keuzes maakten. Een boek over mannen die hun hart volgden.

Door Josée Gruwel

De presentatie van het boek is een bijzonder feestje. Frans Miggelbrink die Willy Hermans interviewt over het ontstaan van het boek en daarna elke aanwezige Achterhoekse 'kearl' uit het boek naar voren haalt voor een kort gesprek.
Hermans vertelt dat het idee voor de uitgave langs de lijn van voetbalclub Pax ontstond. "Ik heb daar vaak bij Theo aan zijn hoofd gezeurd over zijn archief en dat we daar iets mee zouden moeten. Maar dan zei Theo: 'Wie interesseert dat nou.'"
Uiteindelijk ging Kock overstag, werd Miggelbrink erbij gehaald en werd een thema bedacht, maar precieze criteria bleken moeilijk te definiëren. "We zochten naar cowboys in de Achterhoek. Kearls die met de voeten in de klei stonden, graag iets deden waar ze succes mee hadden. Dat was de insteek. Aan de hand van het fotoarchief werd er een lijst van wel meer dan vijftig kleurrijke persoonlijkheden samengesteld." Uiteindelijk werden er 22, twee elftallen vol, geselecteerd.
"Zo'n 2,5 jaar hebben we aan het boek gewerkt", aldus Hermans.
Als Miggelbrink de kearls interviewt krijgt het publiek smeuiige verhalen in het dialect voorgeschoteld. Verhalen die al een indruk geven van wat de lezer in het boek kan verwachten: een verrassende inhoud en een sfeer van Achterhoekse humor en gemoedelijkheid. Dat deze elementen in het boek verrijkt worden met tal van prachtige foto's, afkomstig uit Kocks archief maar ook nieuw door hem voor het boek gemaakt, is op dat moment nog niet zichtbaar.
Zo'n kleine anderhalf uur is er een soort van cabaretvoorstelling gaande. Elk van de negentien aanwezige kearls heeft wel een of meer mooie verhalen. Zo vertelt Henk Wolters, alias Hendrik Haverkamp, over zijn onwillige peerd, kunstenaar Frans Venhorst over zijn bijnaam Zorro, weerman Gerrit Vossers over zijn 6320 John Deere, voetbalverzamelaar Fred Baars over het zoekgeraakte peukje van Johan Cruijff en natuurfilosoof Jan Wagevoort brengt een verrassende filosofie over de belangrijkheid van chaos. Dat een Achterhoeker anders denkt dan de gemiddelde Nederlander is een conclusie van Joost Carlier, die het 'piskruus' uitvond. Kroegbaas Theo de Gier verhoogt de sfeer nog eens met het zingen van De Bal van Jaap Fischer.
Uiteindelijk volgt de uitreiking van het boek.
De kearls laten zich er niet op voorstaan dat hun leven in het boek wordt uitgetekend. "Het is leuk", zegt menigeen. Theo Kock gebruikt het woord leuk nog in een ander verband. "Leuk ook dat ik niet heb gehoord dat anderen in het boek hadden moeten staan."
Achterhoekse Kearls kost 20 euro, ISBN/EAN 978-94-92108-10-4, is verkrijgbaar in boekwinkels in de Achterhoek en te bestellen via www.uitgeverijhermans.nl.
Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar Spieren voor Spieren en Bergh in het Zadel.

Reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=montferlandnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=594,694,703,704" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226853&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=montferlandnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=594,694,703,704" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>