Theo Wissink ontvangt de cheque voor een buurtbarbecue. Foto: Susan Wiendels
Theo Wissink ontvangt de cheque voor een buurtbarbecue. Foto: Susan Wiendels

Een barbecueparty als welkomstcadeau

Van twee oude bedrijfshallen naar nieuwbouwwoningen

Door Susan Wiendels

's-HEERENBERG – De eerst buurtbarbecue van de bewoners van de twintig spiksplinternieuwe woningen aan de Plantsoensingel-Zuid krijgt een vervolg. 'Burgemeester' Theo Wissink ontving namens de gemeente, Klaassen Vastgoed en Ten Hag Makelaarsgroep als welkomstcadeau een cheque van 400 euro voor een barbecueparty.

"Omdat we trots zijn op wat hier in nog geen anderhalf jaar is gerealiseerd", sprak wethouder Rob Visser tijdens de officiële oplevering van de zestien gezinswoningen en vier levensloopbestendige huizen. De meeste bewoners wonen er al een paar maanden, tot volle tevredenheid. Theo Wissink roemt de plek vlakbij de binnenstad en cultureel erfgoed. "Het bevalt prima, onderling klikt het. Van mij hadden er wel wat meer seniorenwoningen gebouwd mogen worden, dat wel, daar is veel vraag naar. Het zij zo."
De Plantsoensingel-Zuid maakt onderdeel uit van het Masterplan 's-Heerenberg. Een groot gedeelte van het centrum is in de afgelopen jaren op de schop gegaan, Plantsoensingel-Zuid is één van de laatste onderdelen van het plan. Nog één ontwikkeling resteert: de transformatie van het Lidl-terrein op de hoek Emmerikseweg-Klinkerstraat. Ook daar wil Montferland woningen bouwen. Die pogingen strandden tot nu toe. De gemeente wil dat de Lidl verhuist naar het Villersgengske. De supermarkt is alleen bereid om te verhuizen als dat naar een vergelijkbare locatie kan. Ook de transformatie van het bedrijventerrein aan de Plantsoensingel-Zuid met twee sterk verouderde bedrijfshallen van Tornado en Otto Schmidt naar een moderne nieuwbouwwijk verliep niet zonder slag of stoot. Door de mogelijkheden die het Herstructurerings-, Revitaliserings- en Transformatiefonds (HRT) van de provincie bood, ontstond er een opening en werden de gesprekken met de eigenaren hervat. De gemeente Montferland heeft 275.000 euro bijgedragen, Klaassen Vastgoed 650.000 euro, uit het HRT-potje kwam 1 miljoen euro. "Op voorwaarde dat we voor 1 januari 2016 moesten beginnen en dat de plannen binnen een jaar afgerond moesten zijn", vertelt Benno Eising, beleidsmedewerker Stad en Wonen bij de gemeente Montferland. Dat deze termijn gehaald is, vindt hij heel bijzonder. "Ik heb het nog niet meegemaakt. Twintig woningen van deze kwaliteit in zo'n kort tijdsbestek." Rob Visser roemt daarom de Klaassen Bouwgroep, Ten Hag Makelaars en opdrachtgever Hooiland Vastgoed. "Een jaar geleden legden we de eerste steen en was het snikheet en stoffig. Nu motregent het, maar staan we wel te midden van prachtige woningen en een mooi stukje infrastructuur. Vakwerk en daadkracht ineen."
De twintig woningen waren binnen no-time verhuurd. Huurders betalen 750 à 800 euro huur per maand, een bedrag boven de huursubsidiegrens. Ben Groot Roessink van Ten Hag Makelaars was aangenaam verrast door de belangstelling. "Voor de oplevering van het project was alles al verhuurd. Tegenwoordig heb je steeds meer te maken met die flexibele arbeidscontracten en ZZP'ers. Niet iedereen wil een woning kopen. Daar komt bij dat het om kwalitatief goede woningen gaat, die goed aansluiten bij de rest van de bebouwing. Ook de infrastructuur is goed op orde gebracht, ook al duurde dat even. Er is echt een soort van wijkje ontstaan. Dat is goed voor de sociale cohesie."

3 reacties
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=montferlandnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=594,694,703,704" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226853&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=montferlandnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=594,694,703,704" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>