Stoer en onversaagd; De Zwerfieman weet ook met lege plastic flessen wel raad!  Foto: Eric Klop
Stoer en onversaagd; De Zwerfieman weet ook met lege plastic flessen wel raad!  Foto: Eric Klop

Geen zwerfvuil is veilig voor de Zwerfieman

Herbert Blankesteijn maakt natuur vrij van blik papier en plastic

ZEDDAM - Zwerfvuil opgepast!! Je ligt er maar te liggen. Vies, vuil en lelijk. Maar daar is de Zwerfieman! Die weet er wel raad mee. Want als de Zwerfieman ergens niet tegen kan, dan is het wel vies, vuil en lelijk.

Door Eric Klop

Herbert Blankesteijn woont met zijn partner Monique nu zo´n tweeënhalf jaar in Zeddam. Verhuisd vanuit het westen des lands. Het stel had al een recreatiewoning in Silvolde. "Voor de weekends. Maar waarom door de week nog terug naar het westen?", vroegen de twee zich gaandeweg af. "Kinderen het huis uit en met het werk is het ook te behappen. Hier in Zeddam hebben we het huis van ons dromen gevonden. In een fijne straat, leuk dorp en de prachtige natuur eromheen. Een vakantieomgeving, met z'n bossen, heuvels en de molen."
"Monique heeft mij aan het wandelen gekregen", zegt Blankesteijn, die terugkeerde naar de streek van zijn roots. "Mijn vader groeide op in Doetinchem en mijn opa was er hoofdonderwijzer van de Ds. Van Dijkschool. Het was een soort thuiskomen. Genieten van het landschap en de natuur. Te voet. Heerlijk! Maar dan zie je her en der in de berm of op parkeerplaatsen allerlei afval liggen. Chipzakjes, sigarettenpakjes, bier- en frisdrankblikjes. Wel dan niet achteloos uit autoraampjes gesmeten of weggeworpen vanaf de fiets. Zwerfvuil, ik erger mij er mateloos aan. Hoe kan dit? En wat er aan te doen? Laten liggen? Ik kreeg steeds meer de neiging het afval op te rapen en thuis in de kliko te deponeren. Eerst in de armen. Niet zo fris. Later ging een vuilniszak mee op pad."
Zo ontstond de Zwerfieman, zijn alter ego waarmee de 58-jarige Zeddammer 'een deprimerend verhaal een vrolijker tintje wil geven'. Inclusief een filmpje op het facebook- en twitteraccount van de Zwerfieman, dat laat zien hoe die korte metten maakt met zwerfafval. Hij trekt er wekelijks met een grijper op uit om bos en berm te ontdoen van papier, blik en plastic. "Of een tv-toestel, strijkplank en zelfs een doos met honderd nieuwe remblokjes voor de fiets. Je kunt het zo gek niet bedenken of het ligt de natuur te verprutsen. Per keer neem ik één vuilniszak mee. Vol is vol. Een week later keer ik terug naar de plek waar ik ben gestopt. Dat zie je gauw genoeg. Momenteel is de Drieheuvelenweg aan de beurt. En binnenkort zal de Zwerfieman ook wel een ommetje maken over het parcours van het NK wielrennen..."
Met dat filmpje zit het trouwens wel snor. Natuurkundige en wetenschapsjournalist Herbert Blankesteijn, met microfoon of balpen actief voor onder meer BNR-radio, de NRC en een aantal technische tijdschriften, was in de jaren '90 van de vorige eeuw regisseur bij Het Klokhuis. "Ik maakte talloze korte docu's. Heb Yvon Jaspers aangenomen, die haar carrière ooit bij dit programma begonnen is. Mijn presentatie als de Zwerfieman geeft mijn missie iets ludieks, maar is er niet minder serieus om."
De propere held is sinds begin april officieel in de weer. Als het aan Blankesteijn ligt is dit nog maar het begin. "Op termijn wil ik een stichting in het leven roepen en daar dan andere vrijwilligers bij betrekken. Een sneeuwbaleffect, dat ten behoeve van grijpers en hesjes financieel wordt ondersteund via crowdfunding. Op facebook en twitter staat meer informatie. Er zijn bovendien plannen om samen te werken met kunstenaars. Die kunnen al die zakjes, bakjes en pakjes wellicht een tweede leven geven. Met een kleurrijke collage of iets dergelijks."
De Zwerfieman is een particulier initiatief, dat de lokale overheid in vooralsnog bescheiden mate op positieve waarde weet te schatten. "Vuilnisophaaldiensten laten bos en berm nagenoeg links liggen", weet Herbert Blankesteijn. "De lokale overheid heeft daar geen geld voor over, dus doe ik het maar zelf. Toen ik laatst echter bij de stort een hoeveelheid volle vuilniszaken afleverde, hoefde ik daar niets voor te betalen. En de grijper heb ik eveneens cadeau gekregen. Officieel contact met de gemeente is tot dusver uit gebleven. Binnenkort ga ik eens langs. Wie weet leidt dat tot meer. Want echt, al dat zwerfvuil in die prachtige natuur van het Montferland is toch vies, vuil en lelijk?"

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=montferlandnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=594,694,703,704" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226853&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=montferlandnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=594,694,703,704" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>