Request (/) is not valid or it is not supported.
De windmolens wegen niet meer dan 10 kilo en hebben een rotordiameter van 1,7 meter.

Pilot miniwindturbines in 's-Heerenberg

09-04-2013 09:000 reacties
'S-HEERENBERG - Metaalbedrijf TP Metal uit 's-Heerenberg wordt het eerste bedrijf in Nederland dat gebruik gaat maken van Windchallenge 1.7 miniwindturbines. Binnenkort start een driejarig pilotproject met deze windmolens, die niet meer dan 10 kilo wegen en een rotordiameter hebben van 1,7 meter. De windmolens moeten bijdragen aan de taakstelling van 14% duurzame energie in Gelderland.
Paul van Uum, directeur van TP Metal, wilde meer gaan doen met duurzaamheid. Na de ontwikkeling van zonnepanelen voor platte daken, besloot hij een stap te maken naar windenergie. In zijn zoektocht naar wetenschappers die zich met windenergie bezighouden, kwam hij in contact met Windchallenge. Dit bedrijf, dat nauw samenwerkt met TU Delft, ontwikkelde een milieuvriendelijke miniwindturbine. Bijna alle onderdelen worden in Nederland gemaakt. TP Metal maakt de mast.

Sander en Eline Mertens zijn de oprichters van Windchallenge, een bedrijf dat zich richt op windenergie in de bebouwde kom. Hun uitdaging: het ontwerpen van een lichtgewicht windmolen, die windbelasting voorkomt. ,,Je moet denken aan een grashalm. Die kan met alle windkrachten mee gaan zonder te breken. In plaats van de wind te trotseren, draait de turbine mee met de wind.'' De miniwindmolens zijn volgens Windchallenge ideaal om te plaatsen op daken van gebouwen, lichtmasten en kassenbouw. De mast staat los op het dak in een soort eendenvoet, verzwaard met dertig kilo ballast. De Windchallenge 1.7 is zo ontwikkeld dat alle onderdelen door een trappenhuis naar boven kunnen worden gebracht. Een hijskraan is dan ook niet nodig.

Bijzonder is ook dat de wind van de achterkant komt, waar deze bij de traditionele, grote windmolens vanaf de voorkant komt. Dit is volgens de makers veel effectiever. Ook is in het ontwerp veel aandacht besteed aan veiligheid en geluidsbeperking. ,,Het geluid van de windturbine valt weg tegen het omgevingsgeluid.''
Wethouder Frank Wissink is enthousiast. ,,We weten allemaal hoe men in Gelderland worstelt met windenergie. Eigenlijk wil niemand grote windmolens hebben. Maar als een kleine succesvol kan zijn en heel veel kleine kunnen bijdragen aan die taakstelling, dan is dat meer dan interessant.'' Idee is dan ook om na drie jaar te kijken hoe succesvol het project is en dan een beleid voor de hele gemeente te maken.
Inmiddels zijn al meer gemeenten geïnteresseerd. Het is de bedoeling dat binnen een aantal jaar nog veel meer bedrijven gebruik maken van windenergie. Meer informatie over Windchallenge is te vinden op www.windchallenge.com
Request (/) is not valid or it is not supported. Request (/) is not valid or it is not supported.
Request (/) is not valid or it is not supported.
Request (/) is not valid or it is not supported. Request (/) is not valid or it is not supported.